Amadeiro – ‘s-Hertogenbosch

 
Binnenstedelijke herontwikkeling

In het centrum van ‘s-Hertogenbosch hebben we Amadeiro gerealiseerd. Het voormalig KPN-terrein, voorheen een gesloten enclave, is nu een levendig en openbaar toegankelijk gebied waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt. De naam Amadeiro is een verwijzing naar de gelijknamige Prins Carnaval van Oeteldonk, zoals ‘s-Hertogenbosch tijdens carnaval wordt genoemd.

Vier deelplannen

Amadeiro Urban Living is een initiatief van ontwikkelaar Boelens de Gruyter en bestaat uit vier delen: 62 sociale huurwoningen in het Noordblok, de renovatie van het kantoordeel in het Middenblok tot 3.600 m² hoogwaardige kantoorruimten, de nieuwbouw van 158 huurwoningen in het Zuidblok en een ondergrondse parkeergarage. In het hart van Amadeiro wordt een publiek toegankelijke binnentuin aangelegd. Eind 2020 zijn we gestart met de sloop en nieuwbouwwerkzaamheden en drie jaar later, in november 2023 zijn alle plandelen opgeleverd.

Het Noordblok: 62 betaalbare en duurzame woningen

Het Noordblok, een ontwerp van Hilberink Bosch Architecten, bevindt zich aan de Prins Bernhardstraat en omvat 62 sociale huurappartementen. De in juli 2022 aan Zayaz opgeleverde woningen zijn 1-kamerappartementen, bedoeld voor een- en tweepersoonshuishoudens. Het complex is gasloos en zeer goed geïsoleerd. De vloerverwarming en warmwatervoorziening van de woningen wordt collectief verzorgd. “We zijn verheugd om deze betaalbare en duurzame woningen op deze prachtige plek in de binnenstad te kunnen toevoegen.”, aldus Mohamed Acharki, bestuurder Zayaz woningcorporatie.

Kenmerken

Project
62 sociale huurwoningen, 158 middensegment- en vrije sector huurwoningen, 3.600 m² hoogwaardige kantoorruimten, parkeerkelder

Plaats
‘s-Hertogenbosch

Opdrachtgever
Boelens de Gruyter, Woningcorporatie Zayaz, MN Pensioenfonds, L – founders of loyalty

Ontwerp
Bedaux de Brouwer, Hilberinkbosch architecten, Voss Architecture

Start werkzaamheden
Eind 2020

Oplevering
2023

Het Zuidblok: Bossche sfeer met verschillende pandjes

Het Zuidblok van Amadeiro omvat 158 huurappartementen (middensegment en vrije sector. Het ontwerp is van Bedaux de Brouwer architecten en bijna geen appartement is hetzelfde. Dat geldt zowel voor de indeling als voor de gevel. Door gebruik te maken van verschillende soorten gevelmaterialen en kleuren, oogt het Zuidblok als 13 losse pandjes, geheel in de sfeer van de Bossche binnenstad. In november 2023 is het Zuidblok opgeleverd aan MN Dutch Real Estate als assetmanager voor eigenaar Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Het Middenblok: Van oud KPN kantoorgebouw tot L – founders of loyalty HQ

Het Middenblok omvat de restauratie en transformatie van het oude KPN kantoorgebouw tot het nieuwe hoofdkantoor van L – founders. Het ontwerp is van Voss Architects en gebaseerd op de opdracht om ‘Het mooiste en fijnste kantoor van Nederland te creëren’. Met een nieuw, semi-transparant intermediair zijn de twee bestaande gebouwdelen (met een verschillend aantal verdiepingen en verdieping hoogten) aan elkaar verbonden. Drie loopbruggen overbruggen het hoogteverschil tussen de verschillende verdiepingen. Eye-catchers zijn het stalen frame in de voorgevel waarin bakstenen zijn gelijmd en het glas-in-loodkunstwerk in de achtergevel, afkomstig uit het voormalige KPN gebouw. Op ieder van de totaal 8 kantoorverdiepingen is een eigen interieursfeer gecreëerd, geïnspireerd op diverse wereldkeukens.

“Amadeiro is een omvangrijk binnenstedelijk bouwproject dat we in goede samenwerking met betrokken partijen en omgeving realiseren”, vertelt Sanne Donker, directeur Janssen de Jong Bouw Zuid.

“Projecten als Amadeiro dagen ons uit om het bouwtraject nóg slimmer te benaderen. Met behulp van innovaties in planning (4D/LEAN) en logistiek managen we het bouwproces strak. Dat dit prettig werkt, merk je aan de betrokkenheid van de mensen die aan Amadeiro werken. Iedereen is gemotiveerd om hier iets moois neer te zetten. We zijn trots op het resultaat!

Laatste 158 woningen zijn opgeleverd, nieuw stuk Bossche binnenstad Amadeiro is voltooid

 
november 2023 | Laatste 158 woningen zijn opgeleverd, Amadeiro is voltooid

Woensdag 1 november hebben we de laatste 158 woningen opgeleverd aan MN Dutch Real Estate als assetmanager van de nieuwe eigenaar Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Hiermee is de herontwikkeling van het voormalig KPN-terrein tot Amadeiro in het centrum van ‘s-Hertogenbosch voltooid.

'Behouden en hergebruiken is het meest duurzame dat je kunt doen'

 
Juli 2023 | Klant aan het woord: “Uitgangspunt bij onze projecten is altijd: wat kunnen we laten staan?”

Hoogste punt van Amadeiro bereikt

 

Sept. 2022 | Hoogste punt Amadeiro is bereikt

Janssen de Jong Bouw heeft met het Zuidblok het hoogste punt van project Amadeiro in ’s-Hertogenbosch bereikt. Op 15 september jl. is dit feestelijke moment op de bouwplaats gevierd.

Eerste 62 appartementen van Amadeiro opgeleverd aan Zayaz

 

Juli 2022 | Eerste 62 woningen Amadeiro opgeleverd aan Zayaz

Boelens de Gruyter en Janssen de Jong Bouw hebben op de eerste woningen van Amadeiro opgeleverd. De oplevering van de 62 sociale huurwoningen aan woningcorporatie Zayaz was enkele maanden eerder dan gepland.

Amadeiro ontvangt 200 bezoekers tijdens Dag van de Bouw

 

Juni 2022 | Deuren Amadeiro open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Doorgaans is de bouwplaats een afgesloten terrein, maar voor de Dag van de Bouw werd een uitzondering gemaakt. Maar liefst 200 mensen trotseerden de tropische hitte en bezochten in juni 2022 de bouwplaats van Amadeiro.

Klant aan het woord: We bouwen hier de stad van morgen.'

 

Juli 2021 | Klant aan het woord: Boelens de Gruyter, ontwikkelaar van Amadeiro

Op de plek waar voorheen de oude telefooncentrale van KPN stond, verrijst een nieuw stukje stad: Amadeiro. Harm Boelens en Rogier Rombouts van Boelens de Gruyter: “We bouwen hier de stad van morgen.”

Overeenkomsten Amadeiro getekend

 
Nov. 2020 | Overeenkomsten Amadeiro getekend

Janssen de Jong Bouw heeft de Turn-Key realisatieovereenkomsten getekend met Boelens de Gruyter, MN namens haar opdrachtgever Pensioenfonds Metaal & Techniek en Zayaz voor de realisatie van Amadeiro in ’s-Hertogenbosch.

Het laatste

NIEUWS

 

 

 

 

 

 

 

Videoserie totstandkoming Amadeiro

Aflevering 4: De hoogtepunten en uitdagingen

Amadeiro is opgeleverd! Harm Boelens (Boelens de Gruyter) en Louis Camps (JAJO) treffen elkaar voor een ronde langs de hoogtepunten en uitdagingen en vertellen wat Amadeiro voor hen zo bijzonder maakt.

Aflevering 3: Innovatie versus ambacht

Architect van het zuidblok Peter Keijsers, voorman Gerwin van Alebeek en hoofd waardecreatie Karel Kalis vertellen over het herinterpreteren van oude stadsbouw naar een bouwbare manier anno nu. En hoe, met behulp van 4D BIM, dit complexe bouwproject eenvoudig inzichtelijk is gemaakt.

Aflevering 2: De impact van binnenstedelijk bouwen

Buurman Peter van den Broek, projectmanager Davy Machielsen, uitvoerder Ronald van Cleef en hoofdconstructeur Philippe Laarhuis vertellen over de impact van binnenstedelijk bouwen op de omgeving en het bouwproces.

Aflevering 1: Een nieuw stukje Bossche binnenstad

Amadeiro is een bijzonder project voor de betrokkenen en omgeving. Rogier Rombouts (Boelens de Gruyter), wethouder Roy Geers (gemeente ‘s-Hertogenbosch) en Louis Camps (JAJO) vertellen wat Amadeiro voor hen zo speciaal maakt.

Tijdlijn

Voortgang bouw

^
november 2023

Oplevering Zuidblok, Amadeiro is voltooid

Woensdag 1 november jl. zijn de laatste 158 huurwoningen van Amadeiro opgeleverd aan MN Dutch Real Estate als assetmanager van de nieuwe eigenaar Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) lees verder..

^
september 2023

Oplevering Middenblok

Met het opleveren van het Middenblok is de renovatie van een deel van het oude KPN gebouw tot 3.600 m2 hoogwaardige kantoorruimten voltooid.

^
september 2022

Hoogste punt nieuwbouw Zuidblok bereikt

Met het zuidblok is het hoogste punt van project Amadeiro is bereikt! Wethouder Pieter Paul Slikker gaf het startsein om de vlag te hijsen. Lees meer

^
juli 2022

Oplevering noordblok aan Zayaz

Op 22 september vindt de feestelijke oplevering van de 62 sociale huurwoningen aan woningcorporatie Zayaz plaats. De eerste bewoners nemen hun intrek in Amadeiro. Lees meer

^
juni 2022

Dag van de Bouw

Op 18 juni zijn de deuren van de bouwplaats geopend voor het publiek. Lees meer

^
maart 2022
Hoogste punt noordblok

Eind maart bereikt het noordblok, zodra de schoorsteen gereed is, het hoogste punt. In totaal zijn hier vijf verdiepingen gerealiseerd. 

^
januari 2022

Start ruwbouw zuidblok

Vanaf de begane grond worden wandwapeningen gevlochten en betonwanden gestort. Per vier weken wordt een verdieping gebouwd, in totaal zes woonlagen.

^
oktober 2021
Start ruwbouw noordblok

Terwijl onder het zuidblok gestart wordt met de stort van de eerste kelderwanden in de parkeerkelder wordt bij het noordblok de begane grondvloer gestort en zijn de eerste prefab wandelementen geplaatst. De eerste contouren worden zichtbaar.

^
september 2021
Parkeerkeldervloer

De twee torenkranen zijn geplaatst, het eerste deel van de parkeerkelder onder het zuidblok is ontgraven en voorzien van wapening en een betonvloer.

^
juni 2021
Archeologisch onderzoek

Tijdens het archeologisch onderzoek wordt een vierkante, houten waterput uit het eind van de 15e eeuw gevonden. Deze vierkante varianten zijn minder voorkomend en daardoor een waar pareltje om te vinden! Maar ook oude fundaties van middeleeuwse woningen en verschillende aardwerken worden gevonden, zoals een narrenfluitje uit de 15e eeuw.

^
maart 2021
Start sloop

De sloop van het voormalige KPN gebouw is een zorgvuldig proces. Sowieso vanwege omwonenden en omdat een deel van de bebouwing gehandhaafd blijft. Maar ook omdat zo veel mogelijk vrijgekomen materialen ‘geoogst’ en op de bouwplaats gescheiden worden om later als nieuwe, circulaire grondstoffen te worden hergebruikt.

^
november 2020
Overeenkomsten getekend

Janssen de Jong Bouw heeft de Turn-Key realisatieovereenkomsten getekend met Boelens de Gruyter, MN namens haar opdrachtgever Pensioenfonds Metaal & Techniek en Zayaz Lees meer…

^
november 2020

Inrichten bouwterrein

De eerste werkzaamheden betreft het plaatsen van de nieuwe zendmast aan de Mortel, voorbereidende sloopwerkzaamheden en grondwerkzaamheden t.b.v. het boren van 47 boorpalen.

^
Oktober 2020
Handtekeningen gezet

Video’s:

4D bouwplanning

Bij de bouw van Amadeiro maken wij gebruik van een 4D bouwplanning. We koppelen de informatie uit de BIM modellen aan de factor tijd (4D), zodat helder wordt welke materialen en onderdelen wanneer worden verwerkt op de bouw. Hiermee kunnen wij onze werkvoorbereiding, engineering, supply chain en uitvoeringsplanning nog efficiënter en beter aansturen.

Timelapse bouw

En zo ziet dat er in het kort uit: een jaar van slopen en vooral weer opbouwen in hartje binnenstad ‘s-Hertogenbosch. We zijn enorm trots op onze collega’s op de bouwplaats. Met dank aan Boelens de Gruyter voor deze indrukwerkkende timelapse (maart 2022).

Vlog

Tijdens het slooptraject bezocht onze vlogger Joey Zwarts de bouwplaats. Hij sprak met Ronald van Cleef, uitvoerder bij Janssen de Jong Bouw en Mark Wesel van New Horizon over plaatsmaken voor nieuwe woningen en hergebruik van materialen die vrijkomen bij de sloop (maart 2021).