De bouw van 34 sociale huurappartementen ‘Aan de Stadsmuur’ in de Venlose binnenstadswijk Q4 kan beginnen. Op 13 juli zetten wethouder Verhaegh van de gemeente Venlo, Frank van Engelen, directeur-bestuurder van Woonwenz en Louis Camps, algemeen directeur Wonen bij JAJO, hun handtekening onder een foto van de oude stadsmuur. Hiermee is het officiële startsein gegeven en kan Janssen de Jong Bouw aan de slag met de bouw. 

Project Aan de Stadsmuur
Het appartementengebouw Aan de Stadsmuur is één van de ‘Grote Huizen’ op de kop van het ontwikkelgebied Q4 aan de Maaskade in het centrum van Venlo. Het vormt de schakel tussen de ontwikkeling aan de Maasboulevard en de eerdere ontwikkeling van koop- en huurappartementen in de vrije sector. Met het appartementengebouw Aan de Stadsmuur voegt Woonwenz 34 sociale huurappartementen toe aan de Venlose binnenstad.

Bijzonder is de hoogwaardige uitstraling van het gebouw. Het ontwerp van DiederenDirrix Architectuur en Stedenbouw is een hedendaagse vertaling van historische pakhuizen en sluit aan op de omliggende projecten ‘Blok Bergstraat’ en ‘Blok ’t Schriksel’ in Q4. Vanzelfsprekend wordt het gebouw zeer duurzaam gebouwd en volledig gasloos en energiezuinig uitgevoerd. De woningen zijn bedoeld voor kleinere huishoudens, bestaande uit 1 tot 2 personen.

Unieke locatie
Sociale woningbouw op zo’n prachtige locatie is uniek. Frank van Engelen, directeur-bestuurder van Woonwenz: “We zijn bijzonder trots dat we ook voor de groep die valt binnen het sociale huursegment op zo’n toplocatie woningen kunnen aanbieden.”

Planning
Janssen de Jong Bouw is gestart met het inrichten van het bouwterrein. Na de bouwvak starten de funderingswerkzaamheden van het gebouw. Naar verwachting wordt medio 2024 het hoogste punt bereikt en zal de oplevering begin 2025 plaatsvinden.

Uitdagende bouw
Doordat de bouwplaats ingeklemd ligt tussen de Maas, Grenswerk, de nieuwe appartementen en de achterkant van de Maaspoort is er weinig ruimte voor aanvoer en opslag. Om deze reden heeft Janssen de Jong Bouw het bouwproces vooraf al digitaal doorlopen en worden bouwmaterialen ‘just in time’ geleverd. Louis Camps, algemeen directeur Wonen bij JAJO: “We zijn erg enthousiast over dit project. Naast dat we hier kunnen laten zien wat we als bouwer in huis hebben, sluit dit prachtige woongebouw naadloos aan op onze missie om woongeluk voor iedereen te creëren.”

Stadsmuur
Onder het bouwterrein zijn nog restanten van de oude stadsmuur van Venlo aanwezig. In de bouwplannen van Woonwenz is hier rekening mee gehouden. De delen van de stadmuur blijven onder de nieuwbouw bewaard en beschermd.

Algemeen Q4
Woonwenz is sinds 2004 een betrokken partner binnen Q4. De woningcorporatie heeft toen toegezegd om in het kader van de stadsvernieuwing in de wijk te investeren. Q4 moest een vitale binnenstadswijk worden met wonen, cultuur, bijzondere winkeltjes en creatieve industrie. Passend bij de karakteristieke, historische straatjes. Inmiddels is uitvoering een heel eind en heeft het gebied aan de Maas een totale metamorfose ondergaan. “Dat er op korte termijn weer extra sociale huurwoningen in de binnenstad komen is echte noodzaak, zegt wethouder Verhaegh. “En op deze locatie; wie wil daar nou niet wonen?”