Op 20 juli jl. hebben Mirjam Hagen, Raad van Bestuur van QuaRijn, en Louis Camps, algemeen directeur Cluster Wonen van Janssen de Jong Groep, de aannemingsovereenkomst ondertekend voor de nieuwbouw van gebouw A van Het Zonnehuis in Doorn. Het Zonnehuis biedt woonruimte aan mensen met verschillende zorgvragen en bestaat uit drie landhuizen in een groene omgeving. Gebouw A is het laatste van de drie nieuw te bouwen landhuizen. De ondertekening vond plaats op de bouwplaats waar Janssen de Jong Bouw momenteel halverwege de bouw van het hoofdgebouw is. Met de ondertekening wordt de onderlinge samenwerking, die in november 2018 startte, voortgezet.

Het Zonnehuis
Woonzorgcentrum Het Zonnehuis ligt tegen de Kaapse bossen aan in Doorn. In de landhuizen biedt QuaRijn zorg aan verschillende doelgroepen: mensen met Korsakov, mensen die willen revalideren en mensen met dementie. Zowel 24 uursverblijf als dagbehandeling. Zorginstelling QuaRijn vervangt het bestaande Zonnehuis door toekomstbestendige nieuwbouw. Hiermee wordt ingespeeld op de toenemende vraag naar zware zorgverlening. Naast 153 woonruimten wordt ook een klusschuur voor de bewoners en een publiek toegankelijk gezondheidscentrum gerealiseerd, bestaande uit een polikliniek voor het Ziekenhuis Diakonessenhuis, twee huisartsenpraktijken, een apotheek, tandarts, kapper en een restaurant. Mirjam Hagen: “Ik verheug me op het continueren van de samenwerking met Jansen de Jong Bouw. Alle aspecten, zoals eigenaarschap en constructief meedenken zijn bij Jansen de Jong Bouw goed belegd. Zo is het fijn werken met elkaar”.

Langdurige samenwerking
Vanaf de start van de bouwwerkzaamheden, in november 2018, werken QuaRijn en Janssen de Jong Bouw samen aan de vernieuwing van Het Zonnehuis. Louis Camps: “We zien overeenkomsten in hoe QuaRijn het geluk en de gezondheid van de mens centraal stelt. Dat is waar wij met onze slogan ‘Let’s build happiness’ ook voor staan. In de loop der jaren is een fantastische samenwerking ontstaan waarbij we open en transparant met elkaar communiceren, oplossingsgericht samenwerken en waarin veel respect is voor elkaars expertises. We zijn trots op het vertrouwen en de waardering die we van QuaRijn krijgen”.

Sluitstuk van vernieuwing
Gedurende de sloop en nieuwbouw blijft Het Zonnehuis functioneren als woonzorgcentrum. Hierdoor is de bouw opgedeeld in drie fasen, verspreid over vier jaar. Het eerste landhuis is in februari 2020 opgeleverd en in gebruik genomen door 48 bewoners. In maart 2020 is Janssen de Jong Bouw gestart met de bouw van het hoofdgebouw welke in februari 2022 gereed zal zijn voor ingebruikname. Gebouw A vormt het sluitstuk van de vernieuwing van Het Zonnehuis en biedt woonruimte aan 48 ouderen met dementie. De sloop- en bouwwerkzaamheden starten in mei 2022 en de verwachte oplevering is november 2023.

Duurzaam, kleinschalig en in het groen
Bij de bouw van het nieuwe Zonnehuis staat duurzaamheid centraal. De nieuwe gebouwen zijn gasloos en goed geïsoleerd, er wordt energie opgewekt met zonnepanelen en gebruik gemaakt van warmtepompen. Tussen de landhuizen ligt een prachtige parktuin met rolstoeltoegankelijke paden, beleeftuinen en een kas waar bewoners zelf kunnen tuinieren. De drie gebouwen zijn in jaren ’30 landhuisstijl gebouwd, naar een ontwerp van Peters & Lammerink Architecten uit Hengelo.

(foto’s gemaakt door John van Gelder)