header

Venlo – Aan de Stadsmuur: 34 sociale huurappartementen

In opdracht van Woonwenz realiseren wij 34 sociale huurappartementen bedoeld voor kleinere huishoudens van 1 tot 2 personen en 15 parkeerplaatsen. ‘Aan de Stadsmuur’, zoals het appartementengebouw heet, is één van de ‘Grote Huizen’ op de kop van het ontwikkelgebied Q4 aan de Maaskade in het centrum van Venlo. Het gebouw vormt de schakel tussen de ontwikkeling aan de Maasboulevard en de eerdere ontwikkeling van koop- en huurappartementen in Q4.

Hoogwaardig ontwerp
Het gebouw kenmerkt zich door een hoogwaardige uitstraling. Het ontwerp van DiederenDirrix Architectuur en Stedenbouw is een hedendaagse vertaling van historische pakhuizen en sluit aan op de omliggende projecten ‘Blok Bergstraat’ en ‘Blok ’t Schriksel’ in Q4. Het gebouw wordt uitgevoerd in zowel liggend als staand metselwerk met een afwijkend ritme van gevelopeningen, de plint wordt gekaleid. Aan de Maaskade en in het begin van de Peperstraat is de plint bijna 2 lagen hoog. Door het hoogteverschil van de aangrenzende openbare ruimte loopt deze geleidelijk over naar 1 laag aan de noordzijde waar een groen ingericht hofje wordt gerealiseerd. Onder het hofje komt een parkeergarage met 15 privé parkeerplaatsen. In het souterrain bevindt zich naast het parkeren een ruime collectieve fietsenstalling en de souterrainverdiepingen van de 2-laagse maisonnettewoningen.

Kenmerken

Project
34 sociale huurappartementen en 15 parkeerplaatsen

Plaats
Venlo – Q4

Opdrachtgever
Woonwenz

Architect
DiederenDirrix Architecten en Stedenbouw

Start bouw
juli 2023

Verwachte oplevering
begin 2025

Stadsmuur
Onder het bouwterrein bevinden zich restanten van de oude stadsmuur van Venlo aanwezig. In de bouwplannen is hier rekening mee gehouden. De delen van de stadmuur blijven onder de nieuwbouw bewaard en beschermd.

“Naast dat we hier kunnen laten zien wat we als bouwer in huis hebben, sluit dit prachtige woongebouw naadloos aan op onze missie om woongeluk voor iedereen te creëren.”

Louis Camps, algemeen directeur Wonen bij JAJO

Duurzaam
Het gebouw wordt volledig gasloos en energiezuinig uitgevoerd. Het schuine dak bestaat volledig uit PV panelen. De thermische schil ligt hier op het platte dak, onder de constructie voor de PV-panelen. Onder dit dak schuilen – onttrokken aan het zicht van buitenaf – de technische installaties van de appartementen.

Just in time
Doordat de bouwplaats ingeklemd ligt tussen de Maas, Grenswerk, de nieuwe appartementen en de achterkant van de Maaspoort is er weinig ruimte voor aanvoer en opslag. Om deze reden hebben we het bouwproces vooraf al digitaal doorlopen en worden bouwmaterialen ‘just in time’ geleverd. Vanaf één vaste kraan die de hele bouwplaats overziet, worden geleverde materialen direct gemonteerd.

Naar verwachting wordt medio 2024 het hoogste punt bereikt en zal de oplevering begin 2025 plaatsvinden.

Videoserie

Samen met Woonwenz, de gemeente Venlo en Doerak Film volgen we de totstandkoming van Aan de Stadsmuur. Bekijk hieronder de eerste twee afleveringen.

Aflevering 2 – december 2023
Aflevering 1 – juli 2023