Inde Lanscroon – Maastricht

 
Wonen en winkelen in iconisch warenhuis in hartje Maastricht

In het winkelcentrum van Maastricht, aan de Grote Staat, zijn we in opdracht van CBRE Investment Management (CBRE IM) gestart met de realisatie van het toekomstige woon- en winkelcomplex Inde Lanscroon. Inde Lanscroon is de herontwikkeling van het voormalige warenhuis van V&D en later Hudson’s Bay. Dit monumentale pand wordt getransformeerd naar een multifunctioneel woon- en winkelcomplex met drie winkels op de onderste bouwlagen (kelder, begane grond en eerste etage) en vijftig hoogwaardige en duurzame appartementen op de verdiepingen boven de winkels.

Optoplaag en groene hoftuin

In opdracht van investeerder CBRE IM maakte architectenbureau Rijnboutt, samen met ontwikkelaars FiMek estate en 3W real estate, het ontwerp voor de transformatie van het uit 1932 stammende monumentale pand. De belangrijkste ingrepen zijn het toevoegen van een bouwlaag op het bestaande gebouw (optoppen) en het maken van een groene hoftuin op de tweede verdieping met woningen er omheen.

De oplevering van Inde Lanscroon staat gepland in de tweede helft van 2025.

Kenmerken

Project
Herontwikkeling voormalige V&D/Hudson’s Bay tot drie winkelruimtes (totaal 5.688 m²) voor o.a. Zara en Starbucks. Nieuwbouw 50 appartementen en maisonnettes en groen binnenhof.

Plaats
Maastricht

Opdrachtgever
CBRE Investment Management

Ontwerp
Rijnboutt

Start werkzaamheden
medio 2024

Oplevering
2025

Wethouder Hubert Mackus (o.a. economie) van gemeente Maastricht: 

“We zijn heel blij dat we dit prachtige gebouw weer nieuw leven inblazen. Het is een icoon op een dominante plek in de stad en erg bepalend voor de aantrekkelijkheid van het centrum. Het is mooi dat er geen vierkante meter van het gebouw verloren gaat doordat er op de plekken waar vroeger werd gewinkeld, nu vijftig nieuwe woningen worden gemaakt. En dat allemaal duurzaam en in harmonie met de unieke historische aspecten van dit monumentale gebouw.” 

Winkels

Voor twee van de drie nieuwe winkels in het complex zijn inmiddels langjarige huurovereenkomsten gesloten. Inditex huurt met haar formule Zara de grootste winkelunit met een oppervlak van circa 5.300 m². Starbucks huurt een unit van circa 250 m2 op de begane grond en de eerste verdieping op de hoek van de Grote Staat en de Vijfharingenstraat. De derde winkelunit (circa 138 m2) aan Achter het Vleeshuis is nog beschikbaar voor de verhuur.

50 appartementen

De vijftig huurappartementen en maisonnettes variëren in afmeting van circa 45 m² tot 120 m², waarvan ongeveer de helft middenhuur en de helft vrije sector is. Geïnteresseerden voor de woningen kunnen zich aanmelden via www.hurenindelanscroon.nl en worden op de hoogte gehouden van de voortgang van de bouw en de start verhuur. De verhuur start naar verwachting in het voorjaar van 2025.

Duurzame vernieuwing met respect voor historische waarde

CBRE IM kiest voor de transformatie nadrukkelijk voor een duurzame aanpak met als doel het gebouw op te leveren met een BREEAM-NL In-Use Excellent certificering. Dit certificaat, dat wordt uitgegeven door het Dutch Green Building Council, beoordeelt de duurzaamheidsaspecten van de nieuwbouw zoals materiaalgebruik, energie-efficiëntie, watermanagement, afvalvermindering, gezondheidsaspecten en duurzame buitenruimte. De woningen en de winkels worden gasloos, energiezuinig (energielabel ++) en met een aan de zonnepanelen op het dak gekoppelde warmtepompinstallatie opgeleverd.

Historische aspecten

Het ontwerp van Rijnboutt integreert de historische aspecten van het gebouw op een indrukwekkende manier met hedendaagse duurzaamheid. De historische gevel aan de Grote Staat blijft ongewijzigd en ook blijft de hoogte nagenoeg gelijk. Boven de tweede etage verspringt de jaren dertig-gevel ten behoeve van de nieuwbouw van de derde en nieuw toe te voegen vierde verdieping (optoplaag). Doordat deze twee bouwlagen naar achteren zijn gesitueerd gaan ze op een subtiele manier op in het dakenlandschap van de stad. Kroon op het werk is de, groene, gedeelde hoftuin voor de bewoners. Omdat deze in het hart van het gebouw wordt gemaakt ontstaat een rustige oase midden in het levendige stadshart van Maastricht

De Lanscroon

De naam Inde Lanscroon verwijst naar het huis De Lanscroon aan de Grote Staat waar voor 1664 een deel van het stadsbestuur van Maastricht gehuisvest was. De gevelsteen van het voormalige huis De Lanscroon is ingemetseld in de gevel van het huidige pand op ongeveer dezelfde plek als waar De Lanscroon ooit stond.

Start bouw transformatie voormalige V&D tot Inde Lanscroon

 
Mei 2024 | Start bouw transformatie voormalige V&D, Grote Staat Maastricht

In opdracht van CBRE Investment Management (CBRE IM) is Janssen de Jong Bouw vandaag gestart met de bouw van woon- en winkelcomplex Inde Lanscroon aan de Grote Staat in het centrum van Maastricht.

Het laatste

NIEUWS