Nijmegen – Hart van de Waalsprong

 

Hart van de Waalsprong: divers en energieneutraal wonen en winkelen

Hart van de Waalsprong is een gebiedsontwikkeling van gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen en gebiedsontwikkelaar AM. Het plangebied omvat in totaal zes hectare en biedt ruimte aan 11.900 m² aan centrumfuncties en 500 woningen. Deze worden verdeeld over zeven blokken. De 280 koopwoningen en 220 huurwoningen, waarvan 101 sociale huur en 119 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in de wijk. Ontmoeting is het centrale thema bij de stedenbouwkundige opzet van het centrumgebied. Dat is mogelijk op het centrale plein maar ook in de verschillende ‘pocketparken’ met uiteenlopende recreatiemogelijkheden. De ambitie om hier het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland te maken wordt zichtbaar in de zonnepanelen en zonnepergola’s, alsmede in de innovatieve wadi’s, openbare tuinen, groene daken en waterpartijen. Verder is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De gezamenlijke elektrische auto’s van We Drive Solar slaan energie op die eventueel ‘s avonds weer gebruikt kan worden. De inwoners kunnen van deze mobiliteitsoplossing gebruik maken.

 

155 woningen

In het nieuwe, energieneutrale woon- en winkelcentrum Hart van de Waalsprong in Nijmegen heeft Janssen de Jong Bouw Oost 155 woningen gerealiseerd. Een deel van de woningen grenst direct aan het parkeerhuis, een project van zusterbedrijf Hercuton. De bouwopgave omvat de gebouwen Alver (A), Bliek (B) en Crevas (C) aan de Graaf Alardsingel en is verdeeld over vier bouwfasen. Begin mei 2022 is Janssen de Jong Bouw gestart met de bouw van het eerste deel van Bliek, bestaande uit 50 sociale huurappartementen. Nog voor de zomer van 2022 startte de bouw van Crevas, bestaande uit 30 grondgebonden woningen en 30 appartementen, gevolgd door de 37 grondgebonden woningen in Alver. In het najaar van 2022 vervolgde de bouw van het resterende deel van Bliek bestaande uit 8 stadswoningen en het parkeerhuis.

 

Duurzaam parkeerhuis

Het parkeerhuis, een project van zusterbedrijf Hercuton, is een transparant en licht gebouw geworden waar men veilig en prettig kan parkeren. Het parkeerhuis heeft een oppervlakte van circa 9.500 m² en biedt plaats aan 306 auto’s. Zichtbaar duurzaam gebouwd met onder andere een bijzondere pergola met daarop circa 2.200 m² aan PV panelen. Hiermee wordt in de elektriciteit van circa 150 huishoudens voorzien.

Kenmerken

Project
155 woningen en parkeerhuis

Plaats
Nijmegen

Opdrachtgever
Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong (Van Wonen en AM)

Uitvoering
Janssen de Jong Bouw oost (woningen)
Hercuton (Parkeerhuis)

Start bouw
Mei 2021

Opgeleverd
Begin 2023

Vier architecten

Voor het ontwerp hebben vier architecten getekend: BRINK architecten & stedenbouw b.v., korthielens architecten, Level of Detail Architecten en Monadnock. Iedere architect heeft een duidelijk eigen ontwerp, materiaalkeuze en kleur aan hun deel van het plan gegeven. In de zijgevel van Crevas is straks letterlijk een hart te zien.

In de woningen worden daarnaast vogelnestjes, zwaluwkasten en stenen aangebracht waar insecten hun weg kunnen vinden. De woningen aan de Graaf Alardsingel krijgen geluidsarme voorzieningen zoals akoestisch glas en zware akoestische gevelkozijnen.