Groningen – Tonkensstraat

 

Nieuwbouw 108 sociale huurwoningen en parkeerlaag

Medio 2023 is Janssen de Jong Bouw Noord gestart met de bouw van 8 maisonettes en 100 appartementen aan de Tonkenstraat in Groningen. De woningen worden gebouwd in opdracht van Woningcorporatie Nijestee en zijn bestemd voor gezinnen, 1 en 2 persoonshuishoudens en senioren. Het gebouw is ontworpen door Korthtielens Architecten en bevindt zich op het Europapark. Deze jonge buurt was ooit bedacht als grote kantoorlocatie maar wordt steeds meer ontwikkeld als een gemengd stedelijk gebied waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden.

Goed uitlijnen

Het gebouw heeft een half verdiepte parkeerkelder waardoor de bouwput rondom deels is voorzien van een stalen damwand. Het gebouw zelf wordt met name opgetrokken in fundatiepalen, prefabbeton, breedplaatvloeren, in het werk gestort beton, kalkzandsteen en hsb wanden. De gevels kenmerken zich door grote balkons inclusief afgewerkte borstwering met daarin een custom made reliëf. Dit zorgt straks voor een levendig aangezicht maar vergt in het bouwproces de nodige aandacht.

Kenmerken

Project
108 sociale huurwoningen Tonkensstraat

Plaats
Groningen

Opdrachtgever
Woningcorporatie Nijestee

Ontwerp
Korthtielens Architecten

Start bouw
juli 2023

Geplande oplevering
medio 2025

Bouwproject volledig vastgelegd

Omdat de bouwplaats weinig extra ruimte biedt, is het voor dit project van belang om de bouwplaatsinrichting en de logistiek op- en rondom de bouw goed te managen. Hiervoor maken we onder andere gebruik van Open Space, een 360 graden camera waarmee we de bouwplaats volledig vastleggen. Zo blijven we op de hoogte van de voortgang, kunnen we op efficiënte wijze inspecties uitvoeren en verzamelen we automatisch data van de gehele bouw waardoor wij ook eenvoudig terug kunnen kijken.

Bouwapp

Voor omgevingscommunicatie maken we gebruik van de Bouwapp. Hiermee kunnen we de de omgeving snel en eenvoudig informeren over projectupdates, wegblokkades, doorwerktijden, en dergelijke. Gebruikers kunnen via de Bouwapp aan ons vragen stellen of klachten melden zodat wij hier snel op kunnen inspelen. Via deze laagdrempelige app zijn alle partijen geïnformeerd en verloopt de onderlinge communicatie soepel.

Europapark Groningen

Het Europapark is een jonge buurt aan de zuidoostkant van de stad Groningen. Velen kennen het Europapark van het FC Groningen stadion en van het treinstation, maar er staan inmiddels ook al ruim 1.100 woningen. Waar het Europapark ooit vooral is bedacht als grote kantoorlocatie met aanvullende functies, wordt het steeds meer ontwikkeld als een gemengd stedelijk gebied waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden.

Kijk voor actuele ontwikkelingen over de wijk op gemeente Groningen / Europapark