header

Doorn – Het Zonnehuis: kleinschalig, duurzaam en persoonsgericht

Aan de rand van de Kaapse bossen in Doorn realiseert Janssen de Jong Bouw de nieuwbouw van het Zonnehuis. Op dit moment is één van de drie losstaande panden opgeleverd. De nieuwbouw van het Zonnehuis bestaat uit drie losstaande panden welke in een jaren ’30 landhuisstijl zijn gebouwd en plaats bieden aan 150 wooneenheden. Tussen de gebouwen ligt een prachtige parktuin met rolstoeltoegankelijke paden, beleeftuinen en een kas waar bewoners zelf kunnen tuinieren. Ook komt er een klusschuur op het terrein, die dienst doet als houtwerkplaats voor bewoners. Het Zonnehuis wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd. De nieuwe gebouwen zijn gasloos, de ramen perfect geïsoleerd, er wordt energie opgewekt met zonnepanelen en gebruik gemaakt van warmtepompen.

Kenmerken

Project
Het Zonnehuis

Plaats
Doorn

Opdrachtgever
Zorginstelling QuaRijn

Uitvoering
Janssen de Jong Bouw Oost

Start bouw
2018

Anno Nijholt is Manager Bedrijfsvoering bij QuaRijn is zeer tevreden over de samenwerking met Janssen de Jong Bouw. “In de aanbestedingsfase had ik al het gevoel: met díe mensen wil ik graag samenwerken. Vanaf het begin denkt men heel constructief mee, bijvoorbeeld over hoe de bouwkosten fors omlaag kunnen en hoe de verhuis- en sloopprocessen kunnen worden verkort, zodat de bewoners minder hinder ondervinden en zijzelf sneller kunnen beginnen met bouwen.”

Dakzij dikke muren, ultra-isolerend glas, WKO-energieopwekking en zonnepanelen worden de landhuizen extreem duurzaam. “Al met al verloopt de samenwerking uitstekend. Elk kwartaal neem ik samen met Janssen de Jong Bouw de lopende zaken door. En doen zich desondanks problemen voor, dan worden die professioneel opgepakt en opgelost.” Het eerste gebouw werd in februari 2020 in gebruik genomen, in 2022 wordt het totale project opgeleverd.

Van verblijf naar wonen

QuaRijn staat voor persoonsgerichte en kleinschalige zorg, hier sluit de nieuwbouw perfect op aan. De woongroepen zullen bestaan uit acht bewoners, waarbij iedere bewoner beschikt over een eigen studio met een zit-/slaapkamer en een badkamer. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer met een ruim terras of balkon waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor overige voorzieningen, zoals een kopje koffie in het restaurant of een bezoekje aan de kapper kunnen bewoners terecht in het hoofdgebouw. In het hoofdgebouw komt ook een uitgebreid gezondheidscentrum. Behalve het Kennis- en Behandelcentrum van QuaRijn, zijn hier ook een polikliniek en vestigingen van de Doornse apotheek en huisartsenpraktijken te vinden. Hierdoor krijgt het Zonnehuis een belangrijke maatschappelijke functie in de regio.