Onlangs is de bouwplaats van Kloosterdijck in Rosmalen even gebruikt als leslokaal. Leerlingen van basisschool De Hobbit in Rosmalen kwamen langs om van dichtbij te zien wat er bij het bouwen van een huis komt kijken. Onder leiding van Guus Bovee en Christoph van de Moosdijk van Janssen de Jong Bouw kregen ze een rondleiding over de bouwplaats en antwoord op al hun vragen. 

Begin dit jaar zijn de leerlingen van groep 3 en 4 van basisschool De Hobbit gestart met het project ‘bouwen’. Een thema waar wij uiteraard heel erg enthousiast over zijn. Van de leerkrachten hebben we begrepen dat de leerlingen kennismaken met de verschillende stadia die doorlopen worden bij het bouwen van een huis. Een huis staat er immers niet zomaar. Vooraf moet goed nagedacht worden over het plan, er moet een ontwerp gemaakt worden door een architect en een aannemer gekozen voor de realisatie, de ‘bouwers’.

‘Bouwers’
Ze leren dat de groep ‘bouwers’ bestaat uit mensen met uiteenlopende beroepen waaronder timmermannen, metselaars, voegers, loodgieters, dakdekkers, schilders, etc. en dat al deze mensen samenwerken aan de realisatie van een huis. Daarnaast bekijken ze in welke volgorde de bouw plaatsvindt, van fundering tot dak. En omdat de meeste kinderen elke dag langs het bouwproject van Kloosterdijck lopen en het bouwproces in de praktijk zien, heeft de school gevraagd of het mogelijk was om een keer te komen kijken.

 

In totaal vier groepen zijn ontvangen op de bouwplaats. Goed voorbereid kwamen ze met laarzen aan in de keet waar ze allemaal werden voorzien van een bouwhelm. Op de bouwplaats was een looproute afgezet met linten en hekken om de veiligheid te waarborgen. Nadat van afstand gekeken was naar het hijsen van prefab wanden, konden ze een woning van binnen bekijken. Hier hingen foto’s van delen van het bouwproces en konden de leerlingen hun vragen kwijt aan assistent uitvoerder Guus Bovee en uitvoerder Christoph van de Moosdijk.

Met een appeltje voor de dorst, een plattegrond en meubelkaart zijn ze daarna weer teruggekeerd naar school. In de klas gaan ze met de plattegrond en meubelkaart een indeling maken van de inrichting. We hopen dat ze een leuke, leerzame dag hebben gehad en wie weet zijn er leerlingen geïnspireerd geraakt om zelf ook voor dit mooie vak te kiezen.