Architectuur is een combinatie van estethiek en maken. In het derde deel van de videoserie over de realisatie van het binnenstedelijke project Amadeiro in ‘s-Hertogenbosch, komen architect Peter Keijsers, voorman Gerwin van Alebeek en hoofd waardecreatie Karel Kalis aan het woord. Ze vertellen over de toepassing van nieuwe technieken en het bouwbaar maken van oude details.

Peter Keijsers: “In de straten van ‘s-Hertogenbosch zagen we een aantal belangrijke elementen die we wilden integreren in ons ontwerp. Deze elementen hebben we op een andere schaal en op een andere manier gebruikt om zo een pandjesgewijs ontwerp te creëren. Architectuur is een combinatie van esthetiek en maken. Bij Amadeiro was het de uitdaging om de manier waarop vroeger de stad werd gemaakt, op een moderne manier te herinterpreteren. Samen met Janssen de Jong Bouw zijn we gaan kijken hoe oude details toch bouwbaar zijn. BIM is daarbij voor ons een belangrijke tool om samen te werken en om problemen vroegtijdig te kunnen opsporen.”

Gerwin van Alebeek: “Als voorman ben ik als het ware de ogen en oren van de uitvoerder en zorg ik ervoor dat wat in theorie is bedacht, ook goed wordt uitgevoerd in de praktijk. Amadeiro is een uitdagend project. Het zuidblok telt maar liefst 13 verschillende gevels die opgebouwd zijn uit verschillende materialen en voorzien zijn van veel details. Dan is het belangrijk dat iedereen precies weet wat gedaan moet worden.”

Karel Kalis: “Ik word er heel enthousiast van als we ons werk elke dag een stukje beter kunnen doen. Voor Amadeiro maken we gebruik van 4D BIM modellen. Dat is eigenlijk een 3D virtuele werkelijkheid waarmee we dit hele complexe bouwproject voor alle betrokkenen eenvoudig inzichtelijk hebben gemaakt. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor kwaliteit en het echte ambacht.”