Woensdag 5 juni vierden we samen met de gemeente Helmond en Woonpartners de start bouw van het nieuwbouwplan ‘Winkelplein-West’  in Helmond. Onder toeziend oog van Bas Sievers, directeur-bestuurder van Woonpartners en Louis Camps, algemeen directeur Wonen van JAJO, gaf wethouder Gaby van den Waardenburg het officiële startsein. Met een grote hijskraan werden bouwhekdoeken met hierop de afbeeldingen van de nieuwbouw uit de kelder omhoog getakeld.

66 woningen in centrum en voltooiing project Weverspoort
In opdracht van Woonpartners bouwt Janssen de Jong Bouw Winkelplein-West, de laatste 66 woningen van gebiedsontwikkeling Weverspoort. In totaal zijn er dan 1200 nieuwbouwwoningen gerealiseerd, waarvan Woonpartners er 800 voor haar rekening heeft genomen. Bas Sievers van Woonpartners vertelde trots hoe fraai de wijk geworden is en hoe belangrijk het voor de leefbaarheid is dat hier voor verschillende doelgroepen gebouwd wordt. Gaby van den Waardenburg, wethouder gemeente Helmond: “Moderne woonruimte en groene openbare ruimtes komen hier samen, wat goed is voor de levendigheid van deze buurt.”

Meerdere gebouwen op verschillende locaties
De 66 woningen van Winkelplein-West zijn verdeeld over 2 appartementengebouwen en 11 grondgebonden woningen die op verschillende locaties aan de Heistraat worden gebouwd. Het ‘Parkblok’ aan het Weverspark omvat 20 midden-huurappartementen met portiekontsluiting. In het ‘Pleinblok’ aan de Heistraat komen 32 sociale huurappartementen met een galerijontsluiting en 3 studio’s op de begane grond. Van de 11 sociale huurwoningen liggen er 9 aan de Heistraat en 2 aan de Wolfstraat. Deze nieuwbouw komt op de laatste lege plekken in de Binnenstad-Oost van Helmond.

Wethouder Gaby van den Waardenburg (gemeente Helmond) geeft onder toeziend oog van Bas Sievers (Woonpartners) en Louis Camps (namens Janssen de Jong Bouw, links) het officiële startsein voor de bouw van Winkelplein-West in Helmond.

Planning
De nieuwbouwwerkzaamheden zijn april jl. gestart. Momenteel worden de funderingen van alle deelplannen gestort en nog voor de bouwvak zal overal de eerste verdiepingsvloer liggen. De verwachting is dat we de woningen begin 2025 en de appartementen in de tweede helft van 2025 kunnen opleveren. Na oplevering wordt de bestrating hersteld van het Advocaat Botsplein, dat gedurende de bouw gebruikt wordt als bouwterrein, waarna het weer mogelijk is om hier te parkeren.

Zo duurzaam mogelijk
Voor de nieuwbouw van de grondgebonden woningen, hebben bestaande woningen plaats moeten maken. Zusterbedrijf New Horizon heeft bij de ontmanteling de bruikbare materialen als het ware ‘geoogst’ waardoor ze als grondstof voor nieuwe bouwprojecten gebruikt kunnen worden. Ook het extra beton dat we hebben moeten aftoppen van de funderingspalen (i.v.m. de vele regenval hebben we langere palen moeten gebruiken voor het fundament), wordt hergebruikt in de verdiepingsvloeren.

(Foto’s: Henk van Dijk)