“De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van het afval in Nederland en 35% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de bebouwde omgeving. Als je dergelijke cijfers ziet, kun je niet anders dan je afvragen: wat kan ik er zelf aan doen en wat kunnen we hier als bedrijf aan doen?”, begint Louis Camps, Algemeen directeur Wonen bij JAJO. In het kader van de Dutch Green Building Week, dé week voor duurzaam bouwen en ontwikkelen, spreken we met Louis over waarom duurzaamheid zo belangrijk is voor de bouwsector. Hij herinnert zich zijn eerste stage, waarbij de kruiwagen nog in de container werd gegooid (samen met al het andere materiaal, van hout tot staal) omdat de band plakken duurder was dan een nieuwe kruiwagen kopen.


Toen stond duurzaamheid nog niet zo hoog in het vaandel. Maar inmiddels ontkomen we er niet meer aan, toch?

“Als je ziet wat er op dit moment gaande is, kun je niet anders dan jezelf de vraag stellen: wat kan ik er zelf aan doen en wat kunnen we er als bedrijf aan doen? Want we kunnen wel degelijk wat doen en bijdragen. Dat begint al met kleine persoonlijke aanpassingen zoals je afval goed scheiden of elektrisch rijden, maar als bedrijf kunnen we écht impact maken. Bij Janssen de Jong Bouw hebben we daarom de ambitie uitgesproken dat we de meest impactvolle, circulaire bouwer willen zijn. Net als ons moederbedrijf JAJO zijn we van mening dat een duurzame toekomst de enige toekomst is. Samen nemen we de verantwoordelijkheid om een nieuw, duurzaam fundament te leggen.”

De meest impactvolle, circulaire bouwer zijn, hoe ga je dat bereiken?

“Als we onze negatieve milieu-impact willen minimaliseren moeten we aanpassingen maken in hoe we werken, wat we doen en hoe we samenwerken. Samen met JAJO hebben de dochterondernemingen als doel gesteld dat we structureel 25% beter presteren dan de landelijke MPG-norm. Ook willen we in 2027 een volledig CO2-neutrale bedrijfsvoering hebben. Dit omvat het wagenpark, huisvesting en bouwplaatsen (exclusief onderaannemers). Bij Janssen de Jong Bouw hebben we aansluitend doelen gesteld op het gebied van afval, de circulariteit van onze projecten en klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. Samen met onze Manager Duurzaamheid zijn we volop aan de slag om deze doelstellingen te behalen.

Kun je een voorbeeld geven van hoe je die doelen gaat bereiken?

“We weten allemaal dat grondstoffen steeds schaarser worden. Daarnaast is het bizar om te zien hoeveel afval we produceren. Daarom zijn we gaan kijken hoe we producten kunnen hergebruiken. Dat is soms zo letterlijk als een kabelgoot die we hergebruiken. Maar we zijn ook volop bezig met innovatieve productontwikkelingen. Zoals het circulaire beton dat we standaard voor de casco’s van onze ModuFair woningen toepassen. Ons zusterbedrijf New Horizon is erin geslaagd om oud beton terug te brengen tot bruikbare grondstoffen als grind en zand. Daar voegen we een klein beetje cement aan toe om er zo weer een volwaardig en circulair product van te maken dat geschikt is voor woningbouw. Dit soort ontwikkelingen, daar word ik als techneut erg enthousiast van”, vertelt Louis lachend.

En wat is er verder voor nodig?

“Samenwerking! Niet alleen intern en met onze zusterbedrijven, maar ook met onze partners. Ik stimuleer de medewerkers altijd om elkaar op te zoeken. Deel je kennis. Ga de dialoog met elkaar aan en je zult zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. We kunnen de noodzakelijke verandering waar we als sector voor staan alleen realiseren als we samenwerken met de hele keten van partners, leveranciers, opdrachtgevers en andere bouwbedrijven. Als bedrijf willen we een voorbeeldrol hierin nemen. Inspireren en activeren. Dit doen we bijvoorbeeld al op de SPARK Campus, de Dutch Green Building Council, Urban Mining Collective of met Houtwijs.”

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen?

“Ik vind de grootste uitdaging toch wel om mensen bewust te maken van de urgentie. Nog niet iedereen denkt hetzelfde over duurzaamheid en dat maakt het soms lastig. Ook de betaalbaarheid is een concrete uitdaging. Op dit moment is het helaas zo dat circulair bouwen vaak nog iets duurder is dan traditioneel bouwen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we blijven omdenken en innoveren.

En dat sluit ook gelijk aan bij de volgende uitdaging: balans vinden tussen duurzaamheid en financieel gezond blijven. Ik ben ervan overtuigd dat alleen de bedrijven die verduurzamen zullen overleven, maar je moet niet te snel willen gaan. We moeten realistisch zijn. We doen het nog niet perfect qua duurzaamheid en circulariteit, maar we maken wel stappen en hele mooie dingen. Daar ben ik heel trots op; die bereidheid en het feit dat we lef tonen. We gaan samen de uitdaging aan!”