Op woensdag 14 juni jl. hebben wethouder Jan Peter van der Sluis van de gemeente Kampen, directeur-bestuurder Evert Leideman van deltaWonen en Robert-Jan Mellema, directeur Janssen de Jong Bouw, de bouwdoeken onthult van het project ’63 sociale huurappartementen aan de Ommelandsingel’ in Kampen. Hiermee is niet alleen het startsein gegeven voor de laatste fase van de herstructurering van de Hanzewijk maar ook van een nieuwe manier van bouwen die past bij de circulaire ambitie van deltaWonen en Janssen de Jong Bouw.

Circular Award voor de nieuwe appartementen
Het project wordt gebouwd volgens het modulaire bouwconcept ModuFair van Janssen de Jong Bouw en heeft al voor de start van de bouw een prijs gewonnen voor duurzaamheid, de Circular Award. Bij het ontwerp van het appartementengebouw zijn keuzes gemaakt die een zo lang mogelijke levensduur van materialen en het gebouw mogelijk maakt. Het resultaat is een gebouw dat zowel eenvoudig aanpasbaar is als remontabel. Hierdoor kan het in de toekomst een andere functie of uitstraling krijgen of zelfs­­­ op een andere locatie opnieuw worden opgebouwd. Bij de realisatie wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare bouwmaterialen en dragen materialen bij aan de functionaliteit van het gebouw. De Circular Award is een initiatief van het Ministerie van VROM en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest impactvolle projecten en organisaties die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. 

De appartementen worden gebouwd in het gebied tussen de Dr. Damstraat, het Hanzeplein, de Colijnlaan en wijkcentrum Reyersdam. In totaal komen er 63 appartementen, verdeeld over twee gebouwen met vier en vijf etages. De driekamerappartementen hebben twee slaapkamers. Ze zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens. De twee woongebouwen sluiten aan op de bestaande bouw in de omgeving. Tussen de gebouwen is er voldoende ruimte open voor het groen. De parkeerplaatsen voor de appartementen liggen op het Hanzeplein. De appartementen zijn volgende zomer klaar voor haar nieuwe huurders.

Grootste herstructureringsproject van Nederland
Sinds 1990 is de Hanzewijk in fases vernieuwd, met als belangrijkste doel om de leefbaarheid en kwaliteit van de wijk te verbeteren. Er zijn zo’n 740 verouderde woningen gesloopt. Andere woningen werden gerenoveerd en als deltaWonen klaar is met de bouw van de nieuwe appartementen, zijn er in totaal 950 nieuwe woningen gebouwd. De Hanzewijk is een moderne en aantrekkelijke woonomgeving geworden. Hanzewijk heeft veel voorzieningen in de wijk, zoals een gezondheidscentrum en een winkelcentrum van 5000 m2 met een mix aan verschillende winkels, geschikt voor dagelijkse en wekelijkse boodschappen.

Wachtlijsten verkorten
De komende 10 jaar bouwt deltaWonen minstens 900 nieuwe sociale huurwoningen in Kampen. Dat staat in het akkoord dat de gemeente Kampen en deltaWonen in januari hebben ondertekend. De vraag naar betaalbare woningen in Kampen is groot. Gemeente Kampen en deltaWonen zoeken samen naar locaties voor sociale huurwoningen. Met de bouw van minstens 900 nieuwe woningen, zowel appartementen, als grondgebonden woningen, vinden veel woningzoekenden in Kampen een nieuwe woning.