Woensdag 1 november jl. was het zover! De laatste 158 huurwoningen van Amadeiro zijn opgeleverd aan MN Dutch Real Estate als assetmanager van de nieuwe eigenaar Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Hiermee is de herontwikkeling van het voormalig KPN-terrein in het centrum van ‘s-Hertogenbosch voltooid. Amadeiro, een ontwikkeling van Boelens de Gruyter en gerealiseerd door Janssen de Jong Bouw, omvat in totaal 220 duurzame appartementen, 3.600 m2 hoogwaardige kantoorruimten, een ondergrondse parkeergarage en een openbaar toegankelijke binnentuin.

Tijdens de bouw van Amadeiro zijn een aantal bijzondere archeologische opgravingen gedaan. Deze zijn samengebracht in een vitrine in de gevel van Amadeiro, wat een prachtig kunstwerk is geworden. Ter gelegenheid van de feestelijke oplevering onthulde wethouder Pieter Paul Slikker van wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing, de vitrine waarin de archeologische vondsten tentoongesteld zijn.

Losse pandjes
De 158 huurappartementen (middensegment en vrije sector) vormen samen het Zuidblok van Amadeiro. Het ontwerp is van Bedaux de Brouwer architecten en bijna geen appartement is hetzelfde. Dat geldt zowel voor de indeling als voor de gevel. Door gebruik te maken van verschillende soorten gevelmaterialen en kleuren, oogt het Zuidblok als losse pandjes, geheel in de sfeer van de Bossche binnenstad.

Ontmoeting en verbinding
Patrick Ruwiel, directeur Vastgoed bij MN Dutch Real Estate: “Het appartementencomplex biedt meer dan alleen woonruimte. Een community app zal huurders met elkaar in contact brengen en een gevoel van eigenaarschap over hun leefomgeving vergroten. Daarnaast is er een uitgebreid dienstenpakket beschikbaar, met onder andere deelauto’s, een huismeester en pakketboxen. De openbare binnentuin versterkt de band met de rijke geschiedenis van de historische binnenstad en is een plek voor ontmoeting en verbinding. Met Amadeiro geven we een stukje geschiedenis terug aan de stad.”

Een karakteristiek en kwalitatief hoogwaardig stukje binnenstad
“Boelens de Gruyter verwierf de locatie in 2009 en KPN verliet het pand eind 2019. Ons doel was om van de destijds gesloten enclave een levendig gebied te maken waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt. We zijn ontzettend trots dat dit gelukt is en we ’s-Hertogenbosch hiermee een karakteristiek en kwalitatief hoogwaardig stukje binnenstad hebben teruggegeven. We herinneren ons nog de vele uitdagingen in dit project; de atoombunker, telefoonmast, ondergrondse olietanks, oneindige hoeveelheid aan kabels van KPN, tientallen vleermuizen en talloze archeologische vondsten in een periode van corona en tekorten aan materialen. Dankzij de goede en constructieve samenwerkingen met alle betrokken partijen is Amadeiro nu volledig opgeleverd en klaar om de laatste bewoners te ontvangen in de bijzonder mooie appartementen,” aldus Harm Boelens, directeur Boelens de Gruyter.

Aanstekelijke bevlogenheid
Louis Camps, algemeen directeur Wonen bij JAJO: “Ik kan niet anders dan enorm trots zijn op wat we hier hebben gerealiseerd. Een binnenstedelijk project met een omvang als dat van Amadeiro komt logischerwijs met vele uitdagingen. Het heeft ons uitgedaagd om oplossingsgericht en inventief te werk te gaan. Wat dit project echt bijzonder maakt, is de open samenwerking tussen alle betrokken partijen. Er heerste een aanstekelijke bevlogenheid om van Amadeiro een succes te maken en dat zie je terug in het eindresultaat. Ik wens alle bewoners en gebruikers veel woon- en werkplezier.”

Amadeiro: een nieuw stukje Bossche binnenstad
In het centrum van ‘s-Hertogenbosch heeft Boelens de Gruyter ‘Amadeiro Urban Living’ ontwikkeld. Het voormalig KPN-terrein op de hoek van Prins Bernhardstraat, Oude Hulst en De Mortel is getransformeerd tot een levendig en openbaar toegankelijk gebied waar gewoond, gewerkt en geleefd kan worden. De naam Amadeiro is een verwijzing naar de gelijknamige prins carnaval van Oeteldonk, zoals ‘s-Hertogenbosch tijdens carnaval heet.

Eind 2020 is Janssen de Jong Bouw gestart met de gedeeltelijke sloop van het KPN gebouw. De nieuwbouw en renovatie van Amadeiro is opgedeeld in drie blokken. In het Noordblok zijn 62 sociale huurwoningen gerealiseerd voor woningcorporatie Zayaz. Het Middenblok betreft de renovatie van het voormalig hoofdgebouw tot 3.600 m2 hoogwaardige kantoorruimten. De 158 appartementen die opgeleverd zijn aan MN Dutch Real Estate vormen samen het Zuidblok. Onder een deel van het plangebied bevindt zich een ondergrondse parkeergarage en in het hart van Amadeiro is een openbaar toegankelijke binnentuin gerealiseerd.