Alle ingrediënten voor een geslaagde kijkmiddag waren aanwezig: een stralende zon, kopers die niet kunnen wachten om hun prachtige woning te bekijken en een bouwplaats die er strak bij ligt. Maar de grootste glimlach werd vooral bezorgd door de snelheid waarmee gebouwd wordt. De eerste kopers ontvangen al midden mei de sleutel. En dat terwijl pas eind januari begonnen is met de begane grondvloeren. “Zei hij nou midden mei?! Dat gaat als een malle”, reageerde een lachende koper.

Lat nóg hoger gelegd
Afgelopen week waren alle kopers en opdrachtgever Area op de bouwplaats van De Bolst in Erp uitgenodigd om de voortgang van de bouw te bekijken. In totaal bouwen we hier 18 koop- en 5 huurwoningen volgens het modulaire bouwconcept ModuFair. ModuFair is het bouwconcept waarmee Janssen de Jong Bouw snel, betaalbaar en circulair woningen bouwt. “We hebben in Erp de lat nóg hoger gelegd,” vertelt Ron Schamp, manager ModuFair bij Janssen de Jong Bouw. “Hier wilden we maximaal prefabriceren, van vloer tot nok. Maar ook de bouwtijd verkorten door in één efficiënte flow verticaal te bouwen. Om dit te bereiken moesten we anders durven kijken naar het bouwproces, de techniek en de samenwerking met onze ketenpartners.”

Loopt als een trein
Ron Schamp: “De nodige comfortzones zijn hierbij opgerekt. We hebben het traditionele bouwproces waarbij leveranciers verantwoordelijk zijn voor één specifiek onderdeel, losgelaten. Samen met onze ketenpartners zijn we in een paar heisessies tot een nieuwe, integrale aanpak van het bouwproces gekomen. Doordat we nu veel beter gebruikmaken van elkaars kennis en capaciteit kunnen we in één dag een woning in elkaar zetten die volledig wind en waterdicht is, voorzien van trappen, wanden én NUTS voorzieningen. Dat levert niet alleen een betere woning en kortere bouwtijd op, het maakt het werk op de bouw ook leuker en veiliger. Vanaf de eerste dag loopt de bouw als een trein.”

Rust en overzicht
ModuFair woningen bestaan uit prefab elementen die op de bouwplaats in elkaar gezet worden. Alle partijen werken samen vanuit één 4D BIM model waarin alle gegevens staan en waarin exacte afmetingen, productievolgorde, levermomenten en transport samenkomen. Nog voor de bouw startte, is in BIM het bouwproces al digitaal doorlopen en geoptimaliseerd. En doordat iedereen lang vooraf weet wanneer welk onderdeel geleverd moet worden, geeft dat rust en overzicht. Zowel in de productie van de elementen als op de bouwplaats.

Indrukwekkend
Voor de kopers betekent het vooral dat ze al snel kunnen uitkijken naar de oplevering van de woningen. Er zit slechts vijf maanden tussen de start van de bouw en de eerste oplevering. Ron Schamp: “Uiteraard hebben we dit in nieuwsbrieven gecommuniceerd maar het blijft indrukwekkend om binnen een dag je woning opgebouwd te zien worden. Het is fantastisch dat ons enthousiasme voor deze bouwwijze ook zo veel waardering en lachende gezichten bij de klant oplevert. Het bouwteam verdient een mooi compliment voor hun onvermoeide inzet.” Daar waren de kopers het roerend mee eens, het applaus galmde nog lang na in Erp.

Meer weten over De Bolst in Erp?