De Hanzewijk in Kampen heeft sinds 1990 een metamorfose ondergaan. Afgelopen decennia zijn 740 verouderde woningen gesloopt en vervangen door 950 nieuwbouwwoningen. Meest recent realiseerde Janssen de Jong Bouw voor deltaWonen  een circulair appartementencomplex met 63 driekamerappartementen, dat al tijdens de bouw een duurzaamheidsaward won.

“DeltaWonen heeft CO2-neutraliteit als pijler in het strategisch ondernemingsplan benoemd”, zegt ontwikkelmanager Hans Last. “We hechten veel waarde aan het creëren van duurzame, gezonde en toekomstbestendige leefomgevingen. We kozen daarom voor Janssen de Jong Bouw vanwege hun goede ontwerp op het gebied van circulariteit. In dit gebouw zijn heel duurzame materialen verwerkt, zoals circulair beton, gemaakt van grondstoffen uit eerder ‘geoogst’ beton. Ook het  isolatiemateriaal is circulair. En veel elektraleidingen zijn niet ingefreesd in de wanden, zodat die wanden later opnieuw kunnen worden gebruikt.” Het hele gebouw is dan ook remontabel: alle onderdelen kunnen op termijn uit elkaar worden gehaald en hergebruikt. Hans: “Daarmee geef je het gebouw een veel langere levensduur. Want wellicht wil je hier over 40 jaar geen woningen hebben maar kantoren, of wil je dit gebouw op een andere plek zetten. Circulair materiaalgebruik wordt steeds belangrijker in de bouw.”

Dit is een heel uitgekiend gebouw.

Hans Last – ontwikkelmanager bij woningcorporatie deltaWonen

Het appartementencomplex is een ModuFair-project, opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen. “Daar is vooraf goed over nagedacht”, zegt Hans. “Op de bouwplaats werd er meer gemonteerd dan traditioneel gebouwd. Janssen de Jong Bouw  heeft het installatieconcept ook goed doorgedacht: alle 63 appartementen zijn nagenoeg nul-op-de-meter. Dat is knap voor een appartementengebouw. Het heeft bovendien een mooie uitstraling en er is goed nagedacht over de positionering van de  appartementen ten opzichte van de zon, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Al met al is dit een heel uitgekiend gebouw.” Hans staat niet alleen in dat oordeel, want het ontwerp van het appartementengebouw won in 2022 al een Circular Award vanwege het hoge duurzaamheidsgehalte. “Een leuke opsteker”, glimlacht Hans. “En vooral heel fijn voor de toekomstige bewoners, die we vanaf juni 2024 verwachten. Zij zullen bijzonder lage energierekeningen krijgen in een comfortabel  appartement.”

Dit interview is afkomstig uit het Jaarverslag 2023 van JAJO.