Janssen de Jong Bouw heeft met het Zuidblok het hoogste punt van project Amadeiro in ’s-Hertogenbosch bereikt. Op 15 september jl. is dit feestelijke moment op de bouwplaats gevierd. Met een druk op de knop gaf wethouder van wonen, zorg en bestuurlijke ontwikkeling Pieter Paul Slikker het startsein om de vlag te hijsen. Hij werd hierbij vergezeld door Patrick Ruwiel van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Rogier Rombouts van ontwikkelaar Boelens de Gruyter en door Sanne Donker van Janssen de Jong Bouw Zuid. De 158 huurwoningen van het Zuidblok worden in 2023 opgeleverd aan PMT.

Slimme benadering van bouwproces
“Amadeiro is een omvangrijk binnenstedelijk bouwproject dat we in goede samenwerking met betrokken partijen en omgeving realiseren”, vertelt Sanne Donker, directeur Janssen de Jong Bouw Zuid. “Projecten als Amadeiro dagen ons uit om het bouwtraject nóg slimmer te benaderen. Met behulp van innovaties in planning (4D/LEAN) en logistiek managen we het bouwproces strak. Dat dit prettig werkt, merk je aan de betrokkenheid van de mensen die aan Amadeiro werken. Iedereen is gemotiveerd om hier iets moois neer te zetten. We zijn trots op het resultaat!”

Vele uitdagingen
Rogier Rombouts, adjunct-directeur Zuid Boelens de Gruyter: “Om op het hoogste punt te komen moet je soms diepgaan. Zo herinneren we ons nog de vele uitdagingen in dit project; de atoombunker, de telefoonmast, meerdere ondergrondse olietanks, de oneindige hoeveelheid aan kabels van KPN, de tientallen vleermuizen en talloze archeologische vondsten. Wij zijn trots om dit grootschalige binnenstedelijke project samen met Janssen de Jong Bouw te kunnen realiseren. Het was en is een enorme klus gebleken, waarvoor hulde aan de makers op de bouw en aan de tekentafel.”

Bossche sfeer met verschillende pandjes
Het Zuidblok van Amadeiro omvat 158 huurappartementen (middensegment en vrije sector) en wordt begin 2023 opgeleverd aan PMT. Het ontwerp is van Bedaux de Brouwer architecten en bijna geen appartement is hetzelfde. Dat geldt zowel voor de indeling als voor de gevel. Door gebruik te maken van verschillende soorten gevelmaterialen en kleuren, oogt het Zuidblok straks als 13 losse pandjes, geheel in de sfeer van de Bossche binnenstad.

Amadeiro: een nieuw stukje Bossche binnenstad
Amadeiro is de herontwikkeling van de voormalige telefooncentrale van KPN tot woningen en kantoren in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het plan bestaat uit vier delen: 62 sociale huurwoningen in het Noordblok (juni 2022 opgeleverd aan woningcorporatie Zayaz), de renovatie van het kantoordeel in het Middenblok, de nieuwbouw van 158 huurwoningen in het Zuidblok en een ondergrondse parkeergarage. In het hart van Amadeiro wordt een publiek toegankelijke binnentuin aangelegd. Eind 2020 is Janssen de Jong Bouw gestart met de sloop en nieuwbouwwerkzaamheden. Naar verwachting zijn alle plandelen medio 2023 opgeleverd.