Op donderdag 27 juni jl. hebben wethouder Johan Sluiter van gemeente Lingewaard, Rob Gerritsjans van Janssen de Jong Projectontwikkeling en Louis Camps van Janssen de Jong Bouw het officiële startsein gegeven voor de bouw van het woningbouwproject ‘Hof van Huesse’ in Huissen. Onder het toeziend oog van de toekomstige bewoners ging de symbolische eerste schop de grond in.

“Dit is een bijzonder plan op een bijzondere locatie in het centrum van Huissen”, aldus wethouder Sluiter. “Met dit plan maken we Huissen nog een stukje mooier en dragen we bij aan het woningtekort. Met de unieke binnentuin en de vergroening van het Raadhuisplein ontstaat een mooie plek om te wonen en een groene omgeving waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat.”

Voor de ceremonie gaven Rob Gerritsjans en Louis Camps de toekomstige bewoners een warm welkomstwoord. Ze benadrukten hoe enthousiast ze zijn om met dit mooie project niet alleen een bijdrage te leveren aan Huissen maar ook aan het woongeluk van de toekomstige bewoners. Daarna hadden de bewoners de kans om persoonlijke spullen in een tijdcapsule te stoppen en deze onder de nieuwbouw te begraven.

Architectuur, cultuur en natuur
Rick Lohuis, projectmanager bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, straalt: ‘’We zijn trots dat we dit high-end project nu eindelijk kunnen gaan realiseren. Hof van Huesse is een project van topkwaliteit waar architectuur, cultuur en natuur samenkomen. Wonen aan een groene binnentuin waar je kunt genieten van de rust, terwijl het historische centrum van Huissen om de hoek ligt – dat is het beste van twee werelden. Hier draait alles om woongeluk: een plek waar comfort, esthetiek en een fijne leefomgeving samenkomen om bewoners dagelijks te laten genieten.”

De bouw van Hof van Huesse is in handen van Janssen de Jong Bouw. In totaal worden er 12 stijlvolle stadswoningen, 18 moderne appartementen en een ondergrondse parkeergarage met maar liefst 87 parkeerplekken gebouwd. Het merendeel van deze plekken is bestemd voor openbaar gebruik, ideaal voor bezoekers van het gezellige centrum van Huissen. Naar verwachting wordt het project in oktober 2025 opgeleverd.

Archeologische vondsten uit zesde eeuw
Tijdens deze feestelijke middag was ook archeologe Astrid Koekkelkoren aanwezig. Ze is enthousiast over de bijzondere vondsten die op deze locatie zijn gedaan: “Huissen was al vroeg bewoond. We verwachtten resten vanaf de achtste eeuw, maar vonden zelfs een houten waterput uit de zesde eeuw! Hoewel een deel van de oudste bewoning door overstromingen verloren is gegaan, geeft de ligging binnen de stadsmuren rond 1350 aan hoe waardevol dit terrein was.”

Stel je voor, over duizend jaar graven ze de tijdcapsules van de nieuwe bewoners op en wie weet zijn onze dagelijkse spulletjes dan wel de archeologische hoogtepunten van de toekomst.