Benieuwd naar wat het werk van een voorman bij Janssen de Jong Bouw precies inhoudt? Voormannen Maurice Pennings en Erik Killaars leggen het, samen met uitvoerder Joris Kerkhof, graag uit. Samen werken zij momenteel aan de nieuwbouw van 36 woningen aan de Maaslandstraat in Horn. Maurice: “Eigenlijk ben ik de ogen en de oren van de uitvoerder op de bouwplaats.”

Ooit startte Maurice – na 9 jaar als zzp-er gewerkt te hebben – bij Janssen de Jong Bouw als timmerman. “Ik heb twee jaar geroepen dat ik niet meer wilde dan timmeren. Die sores aan m’n kop geloofde ik eerst wel. Maar toen begon het toch te kriebelen. Inmiddels heb ik een opleiding tot assistent uitvoerder afgerond en zorg ik als voorman dat alles vlotjes verloopt op de bouwplaats.”

Erik werkt al sinds 1998 bij Janssen de Jong Bouw. Hij begon als leerling timmerman 2 en volgde bij ons de opleiding leerling timmerman 1. Na een uitstapje naar Janssen de Jong OnderhoudPlus keerde hij terug naar ‘de nieuwbouw’. Sinds drie jaar werkt hij als voorman/timmerman. Daarnaast is hij sinds kort leermeester en al vijf jaar actief als OR-lid. “We zijn best een sociaal bedrijf. We vinden het belangrijk dat iedereen met plezier naar het werk gaat en aan het eind van de dag weer gezond naar huis kan.”

Iedere week neem ik met de uitvoerder het planbord door. Omdat we tegenwoordig zo snel bouwen, moet het werk goed voorbereid worden. Verder los ik probleempjes op en voer ik kwaliteitscontroles uit.

Maurice Pennings, voorman

Eerste aanspreekpunt bouwplaats
Als voorman ben je het eerste aanspreekpunt op de bouwplaats, zorg je dat de mensen vooruit kunnen en dat de transporten goed op elkaar worden afgestemd.

Maurice: “Iedere week neem ik met de uitvoerder het planbord door. Wanneer is er een kraan nodig, welke transporten kunnen we verwachten, waar moet het materieel komen te staan. Dat soort dingen. Omdat we tegenwoordig zo snel bouwen, moet dat goed voorbereid worden. Verder los ik probleempjes op en voer ik kwaliteitscontroles uit.

Joris is de uitvoerder van het project in Horn: “De voorman moet zorgen dat zeven van de tien vragen niet bij mij komen. Anders wordt het te druk in de keet en kan ik mijn werk niet doen.”

Erik: “Ik ben op dit project veel bezig met stellen. Aangezien ik leermeester ben, heb ik ook een leerling die ik begeleid om het vak te leren. En als Maurice er niet is, stuur ik als voorman de bouw aan.”

Aan de hand van het 3D BIM model bekijken Erik, Maurice en Joris in de keet de technische specificaties van de woningen.

Kansen
Maurice: “Ik heb me in redelijk korte tijd opgewerkt van timmerman naar voorman. Hiervoor heb ik de opleiding tot assistent uitvoerder gevolgd. Dat was wel even pittig, iedere woensdag eerst op de bouw en ‘s middags weer in de schoolbanken. Maar ik heb er veel geleerd, vooral over communicatie. En onlangs heb ik ook de cursus leermeester gedaan.”

Joris: “Dat is typisch Janssen de Jong Bouw: als jij de wil hebt om door te stromen of iets te leren, dan krijg je hier de kans voor.

Erik beaamt dat: “Je krijgt hier veel kansen om je te ontwikkelen. Op dit project werken we bijvoorbeeld veel met een iPad en digitale tekeningen. Ik leer nog iedere dag en blijf zodoende bij met de ontwikkelingen in de bouw. En als OR-lid doe ik dingen die ik op de bouwplaats nooit heb gedaan.”

Joris: “Ik ben nota bene ooit als bouwplaatsmedewerker begonnen. Toen gewerkt als timmerman,  voorman, assistent uitvoerder en nu als uitvoerder. En hier stopt het (lacht). Aan mij heb je niks als projectmanager. Mijn kracht zitten tussen kantoor en personeel op de bouw in. Op dit vlak maak je mij niks wijs.”

Erik: “Mij lijkt dat niets, zo’n uitvoerdersrol.”

Joris: “Maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik heb juist iemand naast mij nodig die buiten alles regelt. Zonder voorman kan ik mijn functie ook niet uitoefenen. Mijn taak is om zes weken vooruit te plannen, dat lukt niet als ik dagelijks buiten alles moet regelen. We hebben elkaar echt nodig.”

Op dit project werk ik veel met een iPad en digitale tekeningen. Ik leer nog iedere dag en blijf zodoende bij met de ontwikkelingen in de bouw. En als OR-lid doe ik dingen die ik op de bouwplaats nooit heb gedaan.

Erik Killaars, voorman/timmerman

Technische ontwikkelingen
Maurice: “Wat ik leuk vind is dat we steeds meer digitaal werken op de bouwplaats. Bijvoorbeeld met het ontwerp als 3D BIM model.

Joris: “Het ‘BIM-en’ is echt iets wat niet alle bouwbedrijven hebben. Ik werk voor 80% met 3D modellen en we zijn volop bezig dat ook buiten uit te rollen. Alle voormannen zijn standaard uitgerust met een tablet. Daarop zijn de tekeningen in 2D weergeven maar ook al een 3D model. Zo kunnen ze buiten controleren of iets klopt of hoe het eruit moet zien.”

Maurice: “Je hoort vaak van mensen die nieuw bij ons komen werken dat we best voorop lopen wat dat betreft. De tablets gebruiken we ook bij de kwaliteitscontroles. Nu de Wet kwaliteitsborging meer ingevoerd is in het werk, heeft Janssen de Jong Bouw een heel borgingssysteem opgesteld. Dagelijks loop ik een controlerondje aan de hand van audits die door de KVM-coördinator zijn opgesteld.”

Joris: “Het is jammer dat de wet is uitgesteld. Alles is bij ons al in kannen en kruiken voor wat betreft de Wet kwaliteitsborging.”

Voldoening
Maurice: “Het leukste aan m’n werk vind ik toch een goed eindresultaat. Als er weinig problemen zijn geweest tijdens de bouw kan ik echt voldoening krijgen van het resultaat. Kijk, als je het werk niet goed regelt en er worden veel fouten gemaakt, is dat niet fijn. Dat kost het bedrijf tijd en geld. Maar als de woningen er netjes bij staan en de kopers tevreden zijn, dan geeft dat voldoening. Dat is toch een bevestiging dat je je werk goed gedaan hebt.”

Erik: “Ik vind het belangrijk dat ik elke dag met plezier naar m’n werk kan gaan, met prettige, capabele collega’s werk en dat het project goed loopt. En een beetje leren. Ik leer elke dag iets bij.”

We besteden veel aandacht aan het maken van een goede sfeer. We maken geen onderscheid tussen mensen die op loonlijst staan en zzp-ers. Samen zetten we de schouders eronder en iedereen werkt mee om een mooi project te maken.

Joris Kerkhof, uitvoerder

Goede sfeer
Maurice: “In de bouw wordt soms best kort door de bocht gecommuniceerd. Zeker met bouwpartners. Maar door die opleiding weet ik nu beter hoe je met elkaar moet communiceren, zodat alles vlot verloopt. Ook het contact met de projectmanagers, werkvoorbereiders en uitvoerders is heel gemoedelijk. De lijnen zijn kort en dat is niet overal zo.”

Joris: “We besteden veel aandacht aan het maken van een goede sfeer. We maken geen onderscheid tussen mensen die op loonlijst staan en zzp-ers. Samen zetten we de schouders eronder om een mooi project te maken. Iedereen werkt mee.”

Erik: “Iedereen denkt dat Janssen de Jong Groep heel groot is, maar Janssen de Jong Bouw zelf is eigenlijk best klein. We hebben wel grote projecten en we werken hiervoor samen met bouwpartners. Gelukkig veel met vaste, dan ken je elkaar al een beetje.”

Werken bij Janssen de Jong Bouw
Joris: “Als je laat zien dat je wilt, krijg je alle kansen. Je krijgt de middelen die je nodig hebt om je werk goed te doen en wordt qua beloning opgeschaald naar presteren.”

Maurice: “Binnen Janssen de Jong Bouw kun je zo ver gaan als je zelf wilt en wat je aan kan. En ze zorgen goed voor het personeel. Afgelopen jaar kregen we bijvoorbeeld zonder te vragen opslag en dat wordt gewaardeerd.”

Erik: “De zaakjes zijn gewoon goed op orde hier, alles is goed geregeld. Ik vind het ook leuk dat er veel wordt georganiseerd voor het personeel. En het is gemoedelijk.”

Ook werken bij Janssen de Jong Bouw?

Spreekt onze werkwijze je aan? We zoeken nog voorlieden en timmerlieden voor projecten in de regio zuid (‘s-Hertogenbosch – Eindhoven – Roermond). Bekijk de vacature voor voorman of timmerman of alle vacatures bij Janssen de Jong Bouw.