Boelens de Gruyter en Janssen de Jong Bouw hebben op de eerste woningen van het project Amadeiro in het centrum van ‘s-Hertogenbosch opgeleverd. De oplevering van de 62 sociale huurwoningen aan woningcorporatie Zayaz was enkele maanden eerder dan gepland. Ook de resterende 158 huurappartementen (middensegment en vrije sector) zijn naar verwachting eerder klaar. Deze woningen worden aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd aan het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Wethouder Pieter Paul Slikker van wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing was op vrijdag 22 juli 2022 aanwezig bij de feestelijke oplevering. De appartementen zijn onderdeel van project Amadeiro, de herontwikkeling van de voormalige telefooncentrale van KPN tot woningen en kantoren. De locatie was voorheen een gesloten enclave, maar wordt een levendig en (openbaar) toegankelijk gebied waar gewoond, gewerkt en geleefd kan worden. De naam Amadeiro is een verwijzing naar de gelijknamige prins carnaval van Oeteldonk, zoals ‘s-Hertogenbosch tijdens carnaval heet. Dit deel van het plan is ontworpen door Hilberink Bosch Architecten.

Het project bestaat uit vier delen: de 62 sociale huurwoningen in het Noordblok, de renovatie van het kantoordeel in het Middenblok, nieuwbouw van 158 middensegment en vrije sector huurwoningen in het Zuidblok en een ondergrondse parkeergarage.

Veel tijd bespaard
“Door een goede samenwerking tussen alle partijen is dit nieuwe stukje binnenstad een paar maanden eerder af”, aldus Rogier Rombouts, adjunct-directeur Zuid van Boelens de Gruyter. “We hebben vooraf met de archeologen, architecten, aannemer en constructeur bij elkaar gezeten om te bepalen hoe we zo goed mogelijk samen konden werken. Daardoor konden we veel dingen parallel doen en is veel tijd bespaard. En dat in een periode vol uitdagingen, waaronder corona, tekort aan materialen en mankracht.”

Sanne Donker, directeur van Janssen de Jong Bouw Zuid: “De bouw van Amadeiro verloopt inderdaad zeer voorspoedig. We hebben veel tijd gewonnen door onze innovatieve manier van (4D-)plannen toe te passen. Maar ook goed gekeken waar de sloopactiviteiten en bouwwerkzaamheden naast elkaar konden plaatsvinden. Overigens was hier geen sprake van slopen, maar van ‘oogsten’: het voormalige KPN-gebouw is zorgvuldig ontmanteld om hergebruik van vrijkomende materialen mogelijk te maken.”

Duurzaam

De appartementen die nu als eerste worden opgeleverd voor Zayaz zijn 1-kamerappartementen, bedoeld voor een- en tweepersoonshuishoudens. Het complex is gasloos en zeer goed geïsoleerd. De vloerverwarming en warmwatervoorziening van de woningen wordt collectief verzorgd. “We kijken ernaar uit om  deze betaalbare en duurzame woningen op deze prachtige plek in de binnenstad te kunnen toevoegen. Samen met de overige geplande 432 woningen dit jaar, kunnen we dit jaar zo’n 500 huishoudens een thuis bieden. Een heel mooi aantal!”, aldus Mohamed Acharki, bestuurder Zayaz woningcorporatie.