Een uniek en uitdagend project waar aspecten van duurzaamheid, esthetiek en natuur samenkomen. Aan het woord zijn projectleider Maarten Altena en uitvoerder Tim Braakhuis van Janssen de Jong Bouw die de realisatie van in totaal155 appartementen en grondgebonden woningen begeleiden. Eind dit jaar moet het project zijn afgerond.

De appartementen en woningen maken deel uit van Hart van de Waalsprong, dat op haar beurt weer deel uitmaakt van de gebiedsontwikkeling Hof van Holland, in Lent bij Nijmegen. In Hart van de Waalsprong komen zo’n 500 koop- en huurwoningen (waarvan 100 sociale huurappartementen) en ruim 35 winkelunits met horecagelegenheden. De bouwopgave is opgeknipt in zeven deelplannen waarvan Janssen de Jong Bouw de deelplannen Alver, Bliek en Crevas realiseert. Maarten Altena: “Een behoorlijke bouwopgave dus, die dicht op elkaar gerealiseerd wordt. Dat vergt een goede voorbereiding, afstemming en logistieke planning. Hart van de Waalsprong is zo’n project waarbij we écht kunnen laten zien wat we in huis hebben.”

Een miljoen stenen
Maarten Altena: “Het plan is een ontwikkeling van VanWonen en AM die in dit kader een CV hebben opgericht. Naast het stedelijke karakter is er veel aandacht voor duurzaamheid en groen en water om de woningen. Van een afstand lijkt het misschien een massief geheel maar als je er doorheen loopt, kom je ogen tekort. Van de deelplannen die wij bouwen is geen gevel gelijk. Dat is mede te danken aan het feit dat maar liefst vier verschillende architecten getekend hebben aan het ontwerp. Je ziet het vooral terug in het metselwerk, met soms grillige vormen, zoals bogen en schietgaten, opvallende uitvoeringen en verrassende overgangen. Het is kenmerkend voor dit project en maakt het in mijn ogen uniek. Om al die diversiteit in goede banen te leiden hebben we de afzonderlijke ontwerpen van de architecten, net als de installaties, samengebracht in één 3D BIM model. Vanuit dat totaaloverzicht konden wij weer kleine deelprojecten maken en zo de uitvoering overzichtelijk en beheersbaar maken. Want vergeet niet, er zijn hier maar liefst een miljoen stenen verwerkt die afkomstig zijn van tien fabrikanten. Dat zijn cijfers die er niet om liegen.”

Dit is slechts de inleiding van een artikel uit ‘Bouwen in Gelderland’, september 2022. Zij spraken met projectleider Maarten Altena en uitvoerder Tim Braakhuis van Janssen de Jong Bouw Oost. Klik hieronder op de cover om het volledige interview te lezen over de realisatie van 155 woningen in Hart van de Waalsprong te Nijmegen.

(Fotocredit: Gerard Burgers Fotografie)