Op een druilerige ochtend, 29 april, bezoeken we Tim Braakhuis op de bouw in Borne. Tim is uitvoerder van het project Oost Esch, 42 appartementen in nieuwbouwwijk de Bornsche Maten. Daarnaast verricht Tim reeds enkele voorbereidende werkzaamheden voor project het Oude Raadhuys in Zevenaar.
“Het werken in coronatijden is anders dan anders,” vertelt Tim. “Het is allemaal wat afstandelijker. Iedereen doet zijn ding en het werk loopt door maar we houden zoveel mogelijk afstand, zetten geen handtekeningen meer op formulieren en schudden geen handen.” Om zo goed mogelijk door te kunnen werken zijn er op de bouwplaats diverse maatregelen genomen. De schafttijden zijn aangepast en gesplitst; geschaft wordt er in kleinere groepen en bij voorkeur buiten. Bij slecht weer worden meerdere schaftketen gebruikt of luncht men in de auto.
Er wordt gezorgd voor extra handzeep en er zijn meerdere dispensers en handdoekrollen geplaatst, via flyers worden medewerkers gewezen op de coronamaatregelen. Controle is volgens Tim niet nodig, per dag zijn er op de bouw ca. 40 – 50 medewerkers aanwezig en zij nemen hun verantwoordelijkheid; voor zichzelf, de thuissituatie en voor hun collega’s. “Wekelijks worden keten en toiletten grondig schoongemaakt en meermaals per dag wordt er gereinigd met hygiënische doekjes. De keten hebben nog nooit zo mooi geblonken en fris geroken.”
Het werken op 1,5 meter wordt zoveel mogelijk nageleefd, al is dit voor sommige beroepsgroepen erg lastig, denk hierbij bijvoorbeeld aan het tillen van zware materialen of het metselen van een muur van 2,5 meter breed. Tim ervaart weinig overlast van de coronamaatregelen, deze lijken al vanzelfsprekend voor iedereen. Het enige obstakel is het parkeren. “Medewerkers rijden zo min mogelijk samen en dit betekent dat er veel auto’s op de bouw staan. Met de benodigde draaicirkels voor vrachtwagens en grote machines vraagt dit om wat creativiteit in parkeermogelijkheden. Gelukkig is de buurt flexibel en zijn de medewerkers bereid wat verder te lopen waardoor de bouwplaats veilig en bereikbaar blijft en de overlast beperkt.”
Je merkt dat collega’s meer waardering voor elkaar krijgen, men heeft meer voor elkaar over en er is meer begrip. Het wekelijkse vrijdagmiddagpatatje gaat natuurlijk gewoon door, maar dan lekker in de open lucht en op 1,5 meter van elkaar.
Toch uit Tim ook wel zijn zorgen, niet zozeer over zijn eigen gezondheid of die van zijn gezin maar qua economie. “Welk effect zullen de coronamaatregelen op de lange termijn op de handel en wandel van Nederland hebben? Nu is het nog goed doorwerken in de bouw maar als de maatregelen strenger worden dan voorziet hij de nodige problemen bij sommige werkzaamheden.”
“Bij de aankondiging van de maatregelen in maart is er door Janssen de Jong Bouw een Corona Task Force opgericht waaraan ik zelf ook deel nam. Vanuit meerdere disciplines hebben we de gestelde maatregelen in kaart gebracht en oplossingen gecreëerd. Zo worden alle bouwen voorzien van de benodigde hulpmiddelen waardoor er veilig doorgewerkt kan worden. Ook bieden we flexibiliteit in werktijden. Zelf werk ik nu regelmatig thuis i.v.m. kinderopvang. Al is dat natuurlijk wel een uitdaging met twee kids van 5 en 7 jaar om je heen,” zegt Tim lachend. “Gelukkig kan ik thuis de administratie wegwerken en indien nodig werk ik bijvoorbeeld op zaterdag door.”
#doorbouwers