Het coronavirus zorgt ervoor dat we ons op een aantal fronten flink aan moeten passen. Dat merken we natuurlijk op kantoor in de vorm van thuiswerken, maar ook op de bouwplaats gaat niet alles zoals we gewend zijn. Collega Ronald van Cleef vertelt hoe het er momenteel aan toe gaat op zijn project.

Op de bouwplaats van 53 woningen in Geerpark Vlijmen was het wel even schakelen voor Ronald en zijn team. “Toen de maatregelen vanuit het RIVM werden aangekondigd moesten we snel schakelen om verantwoord te blijven bouwen. Je merkte meteen dat het enorm leeft onder de mensen. We hebben hier afgesproken dat we op elkaar letten. Wanneer er iemand twijfels heeft over de veiligheid moeten ze altijd naar mij komen. Ik vind het belangrijk dat iedereen op een prettige manier kan blijven werken. Onderling goed communiceren is altijd belangrijk… maar nu nog belangrijker dan anders.”

Op de bouwplaats zijn diverse maatregelen genomen. “We hebben extra schaftketen laten komen en de schafttijden aangepast zodat men gespreid kan schaften. De toiletten en keten worden extra schoongemaakt en er hangen overal folders en protocollen om mensen bewust te maken van de maatregelen.” Als uitvoerder doet Ronald iedere ochtend een gezondheidsronde. “Ik vraag dan hoe het met iedereen gaat en of wij er als werkgever voldoende aan doen zodat er veilig gewerkt kan worden.”

Als uitvoerder moest Ronald in het begin nog wel toezien op het naleven van de regels. “In het begin werd er wel laconiek over gedaan, toen moesten we mensen regelmatig attenderen op de regels. Nu merk je dat collega’s elkaar onderling ook corrigeren, er is veel meer bewustzijn.”

Ronald ervaart nog niet al te veel overlast van de coronacrisis. De overlast waar hij nu mee heeft te maken betreft leveringen uit het buitenland. “In de meterkasten zitten componenten uit China en Italië, die konden dus niet op tijd geleverd worden. Onze leverancier heeft dit op kunnen lossen door andere componenten te gebruiken. Het vraagt soms om wat creativiteit, maar uiteindelijk is overal wel een mouw aan te passen. Je past je aan de situatie aan. Normaal plannen we 6 weken vooruit, nu kijken we al 12 weken vooruit. Levertijden worden langer, dus moeten we eerder bestellen.”

Wanneer je verantwoordelijk bent voor het reilen en zeilen op de bouwplaats is het natuurlijk lastig om thuis te werken. Toch probeert Ronald waar het kan zijn werkzaamheden vanuit huis te doen. “De administratie doe ik voortaan standaard thuis. Eigenlijk gaat het allemaal heel er goed. Gelukkig hebben we onze faciliteiten goed op orde.”

#doorbouwers