Begin januari startte Rinus Bernabela (23) bij Janssen de Jong Bouw Oost als trainee. “Ik zoek afwisseling en variatie in m’n werk en door als trainee te starten kan ik het hele bouwproces goed aftasten,” aldus Rinus. “Waar andere bouwbedrijven me meteen een vaste functie als werkvoorbereider aanboden, begreep Alkin Kemperman (directeur Janssen de Jong Bouw Oost) mijn ontwikkelambities en zodoende zijn we samen begin dit jaar dit trainee-traject gestart.”

Van Bonaire naar Nederland
Geheel onbekend met de bouw is Rinus niet. Op Bonaire, waar hij vandaan komt, heeft zijn vader een eigen bouwbedrijf. “Na schooltijd was ik vaak op de bouwplaats te vinden om mijn vader een handje te helpen.” De interesse was er dus al vroeg. Maar om verder te studeren, moest hij wel Bonaire verlaten. “Op mijn 18e ben ik in mijn eentje naar Nederland verhuisd om te studeren. Ik heb mijn Bachelor Bouwkunde aan TU Delft en een Master in Architectuur nominaal afgerond. Tijdens mijn oriëntatie op de arbeidsmarkt heb ik me, mede door mijn ervaring op Bonaire,  vooral gericht op de begeleiding van een bouwproject. De ontwerpfase vond ik toch iets te theoretisch, ik wilde graag meer van de praktijk meekrijgen.” Bij Janssen de Jong Bouw in Hengelo vond hij zijn plek.

Persoonlijke doelen en ontwikkelambities
Besloten werd om gedurende een jaar te proeven van verschillende functies in het voortraject van het bouwtraject. “Ik ben gestart bij projectcoördinatie. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat dit zo’n veelzijdige functie is. Je bent als projectcoördinator echt een spin in het web en dat spreekt me heel erg aan. Mijn begeleider Mart Bekhuis (projectcoördinator Janssen de Jong Bouw Oost) geeft me de ruimte om echt een bijdrage te leveren. Ik heb al aan veel projecten mogen meewerken,” vertelt Rinus. “Dit traineetraject is niet iets wat standaard bestaat binnen Janssen de Jong Bouw. Het is volledig afgestemd op mijn persoonlijke leerdoelen en ontwikkelambities. De komende maanden ga ik nog bij calculatie en werkvoorbereiding aan de slag en misschien ook nog naar buiten in de uitvoering.”

Met plezier naar z’n werk
Ondanks de korte tijd dat Rinus bij Janssen de Jong Bouw werkt, voelt hij zich al helemaal thuis. “Janssen de Jong is een grote organisatie met veel bedrijven, maar als je het per bedrijf of vestiging bekijkt, voelt het heel kleinschalig en overzichtelijk. Bij Bouw in Hengelo zitten zo’n 30 collega’s en de onderlinge sfeer is goed. Iedereen is heel open en benaderbaar, bereid om je te helpen en in de pauze lopen we gezellig een ommetje met elkaar. Ik woon in Arnhem en ook al moet ik iedere dag een uurtje rijden, ik doe dat met plezier. ”

Trots
De kernwaarden van Janssen de Jong Bouw zijn lef, oplossingsgericht, samen, transparant en trots. Op de vraag welke het beste bij hem past, zegt Rinus: “Ik denk toch wel ‘samen’. Ik kan altijd rekenen op mijn collega’s als ik advies of uitleg nodig heb. En als er zich ergens een probleem voordoet, wordt samen naar oplossingen gezocht. En nu ik toch bezig ben, ook wel ‘trots’. Ik merk dat de winst van de Circular Award ons heeft doen beseffen dat we echt trots mogen zijn dat we als bedrijf zo inzetten op een betere wereld.”

Internationaal
Op de vraag of hij Janssen de Jong als werkgever zou aanbevelen, antwoordt hij resoluut: “Zeker! Los van de goede sfeer en het sterke teamgevoel is het fijn dat de organisatie groot is. Je kunt je hier makkelijk verder ontwikkelen. Er worden veel mogelijkheden geboden voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Binnen één bedrijf maar ook bij één van de zusterbedrijven. Wat mij ook aanspreekt is dat het een internationaal bedrijf is, wie weet werk ik in de toekomst nog eens aan een project op Bonaire.”

Los van de goede sfeer en het sterke teamgevoel is het fijn dat de organisatie groot is. Je kunt je hier makkelijk verder ontwikkelen. Er worden veel mogelijkheden geboden voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Rinus Bernabela – trainee

Wil je ook graag bij Janssen de Jong Bouw werken? Bekijk dan hier onze vacatures. We zoeken voor onze vestiging in Hengelo onder andere nog een ervaren werkvoorbereider. Werken bij één van onze zusterbedrijven kan natuurlijk ook! Alle vacatures bij de bedrijven van Janssen de Jong Groep vind je hier.