Binnen Janssen de Jong Bouw staan we als geen ander bouwbedrijf voor het creëren van woongeluk door middel van ons credo ‘Let’s Build Happiness’. Happiness of geluk gaat voor ons verder dan tevredenheid. Het verhogen van medewerkersgeluk & gezondheid heeft onze continue aandacht en focus. We zijn trots op onze vakkundige mensen en bieden ze de ruimte om zich verder te ontwikkelen en door te groeien. Eén van deze medewerkers is Duncan van ‘t Hof, werkvoorbereider bij Janssen de Jong Bouw Zuid. Lees hier hoe hij zijn werk bij onze organisatie ervaart.

Hey Duncan, leuk dat we elkaar spreken! In een ver verleden hebben we je al eens gesproken voor deze rubriek, toen als werkvoorbereider. Maar dat klopt inmiddels niet meer hé?

Klopt! Waar ik toen nog als werkvoorbereider/BIM coördinator werkte, vervul ik nu de rol van BIM manager. Ik had altijd al affiniteit met 3D modellen, en uiteindelijk trok de BIM kant me het meest.

En hoe is die ontwikkeling van werkvoorbereider naar BIM manager verlopen?

Mijn overstap liep vrij geleidelijk; ik ben er langzaam ingegroeid. Zoals ik al zei, ben ik begonnen als werkvoorbereider en BIM-coördinator en langzaam maar zeker ben ik me gaan focussen op BIM-projecten. Ik leerde steeds meer over BIM en de vele mogelijkheden. Uiteindelijk heb ik aangegeven dat ik me graag volledig wilde richten op BIM. En die kans kreeg ik! In overleg met mijn manager heb ik de mogelijkheid gekregen om een aanvullende opleiding te volgen. 

Ik heb nog een tijdje wat projecten ernaast gedaan als werkvoorbereider. Dat was ontzettend leuk, maar ik besefte al snel dat ik serieus werk wilde maken van BIM. We hadden toen als Janssen de Jong Bouw al het streven om BIM toe te passen voor al onze projecten. Als ik echt het verschil wilde maken, moest ik me vrijmaken van die projecten. Inmiddels ben ik al een tijd volledig aan de slag als BIM manager en dat bevalt heel goed. Ik ben heel blij met m’n baan! Het is iets wat ik erg mooi vind aan Janssen de Jong Bouw; er zijn volop kansen om je te ontwikkelen.

Wat doe je precies als BIM manager?                   

Als BIM manager is het mijn taak om ervoor te zorgen dat BIM effectief gebruikt wordt. Zo ga ik bijvoorbeeld zowel intern als met externe partijen op zoek naar hoe we slimmer en sneller met BIM kunnen werken. Je merkt ook dat BIM zich blijft ontwikkelen. Waar we oorspronkelijk BIM vooral gebruikten als een digitaal model waarin we met alle partijen samenwerkten, werken we nu ook met 4D-BIM waarbij de planning aan het model gekoppeld wordt en steeds vaker de calculatie. Los van mijn eigen ontwikkeling blijven we dus ook samen BIM ontwikkelen. Dat houdt het interessant.

De BIM wereld is de laatste tijd sowieso sterk gegroeid. En dat is ook gelijk één van mijn taken, om te filteren van welke ontwikkelingen en mogelijkheden we wel en niet gaan toepassen. Het moet haalbaar zijn voor iedereen, en natuurlijk nuttig en toepasbaar. Daarnaast zet ik mijn kennis en ervaring ook in om anderen op weg te helpen met BIM. Op deze manier blijven we ook als organisatie ons ontwikkelen.

Dat klinkt afwisselend!

Dat vind ik ook het leuke aan BIM management. De ene keer krijg ik een vraag van een collega en moet ik echt even de diepte in duiken om dingen uit te zoeken. Ondertussen ben ik soms ook meer strategisch bezig met waar we over een paar jaar willen staan. En doordat Janssen de Jong Bouw deel uitmaakt van een grotere organisatie, kan ik binnen mijn eigen specialisme m’n horizon verder verbreden en blijven ontwikkelen. Zo werk ik veel samen met andere BIM specialisten van de andere bedrijven binnen JAJO. Op die manier hoeven we niet iedere keer wiel opnieuw uit te vinden en kunnen we van elkaar leren. Je voert dan weer hele andere gesprekken dan bijvoorbeeld met een werkvoorbereider of planner. En dat vind ik ook juist het leuke; je hebt echt afwisseling.

Onze kernwaarden zijn natuurlijk ‘Lef, transparant, samen, oplossingsgericht en trots’. De vorige keer gaf je aan dat ‘Samen’ absoluut de kernwaarden is die het beste bij jou past. Is jouw favoriete kernwaarden dan nog steeds samen?

Ja! Ik word blij van het samenwerken. Van het samen met collega’s en met plezier je werk doen. Dat is waar ‘Let’s build happiness’ voor mij om draait. En niet alleen samen met collega’s, maar ook met de projectpartners. Het is ook mijn rol als BIM manager dat je met de partijen samenwerkt. Samen met het projectteam iets moois maken.

Wist je altijd al dat je de bouw in wilde?

Ik heb altijd gezegd dat ik architect wilde worden. De bouw is me met de paplepel ingegoten, vanaf m’n 16e ging ik op zaterdag mee ‘op sjouw’ met m’n vader die klusjesman was. Ik ben Technische Bouwkunde gaan studeren bij Avans in Tilburg. Maar na de eerste architectuurvakken was ik eigenlijk snel genezen. Ik kwam erachter dat de technische kant van de bouw me veel meer aanspreekt dan het kunstachtig en creatief naar gebouwen kijken.

En kom je ook nog wel eens op de bouw?

Minder. In mijn vorige rol als werkvoorbereider bezocht ik regelmatig de bouwplaats, sowieso één keer per week. Ik wil er eigenlijk wel weer eens naartoe gaan. De bouwplaats is natuurlijk de plek waar het allemaal samenkomt. Ik vind de bouw echt geweldig en zou best een dagje uitvoerder willen zijn. En dan het liefst op een mooie lentedag met veel zon (lacht).

Nou, laat dit dan een mooie herinnering zijn dat je snel weer een keer naar de bouw moet gaan! Bedankt voor je tijd en dit leuke gesprek, Duncan!

Wil je ook graag bij ons komen werken? Bekijk dan hier onze vacatures. Werken bij één van onze zusterbedrijven kan natuurlijk ook! Alle vacatures bij de bedrijven van JAJO vind je hier.