Het is Dutch Green Building Week, oftewel dé week voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. Met als visie om de meest impactvolle, circulaire bouwer te worden, kunnen we deze week natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. In de Hanzewijk in Kampen zijn we met trots een appartementencomplex aan het realiseren in opdracht van deltaWonen. Het project bouwen we volgens ons modulaire woningbouwconcept ModuFair en stond al ruim voor de realisatie in de schijnwerpers: het heeft in 2022 de Circular Award in de categorie Business Large gewonnen. Een zo circulair mogelijk gebouw maken, vergt een andere manier van denken én ontwerpen. We vertellen je graag meer over de keuzes die bij dit project zijn gemaakt.
Meer dan hergebruik van materialen
Circulariteit gaat verder dan het recyclen van bouwmaterialen. Het draait om het terugdringen van primair grondstof gebruik, waarbij wordt nagedacht over de levenscyclus van een gebouw en de impact ervan op het milieu. Zo hebben we bij dit project gekeken naar het weglaten van onnodig materiaal, flexibiliteit en functionele adaptiviteit van het gebouw en duurzame architectuur.
Voorkomen is beter dan genezen
Een fundamenteel principe van circulariteit is: bouw alleen wat je nodig hebt. In Kampen is deze regel strikt gevolgd. Het gebouw is doordacht ontworpen, waarbij materialen niet alleen esthetisch zijn, maar ook bijdragen aan de functionaliteit en duurzaamheid ervan. Elk materiaal en elk element in het gebouw heeft een duidelijke functie, of het nu gaat om schaduw gevende ‘architectonische kaders’ die het binnenklimaat verbeteren, of dakoverstekken die extra ruimte bieden voor zonnepanelen.

Flexibel en aanpasbaar
Een ander kernprincipe van circulariteit in dit project is functionaliteit en flexibiliteit. Het gebouw is ontworpen met het oog op aanpasbaarheid. Dit betekent dat het gebouw over de jaren heen verschillende functies kan vervullen. Dankzij een slimme indeling en lichte scheidingswanden kan het moeiteloos worden aangepast aan nieuwe behoeften, of het nu gaat om woningen, kantoren of commerciële ruimtes.
Daarnaast is het gebouw remontabel, wat betekent dat alle onderdelen, behalve de fundering, volledig losmaakbaar zijn. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om het gebouw elders weer op te bouwen, maar zorgt er ook voor dat – indien hergebruik écht niet meer mogelijk is – de materialen als ‘schone’ afvalstromen kunnen worden gerecycled tot nieuwe producten.
Duurzame architectuur
Het project in Kampen benadrukt het belang van tijdloze architectuur. Gebouwen worden vaak gesloopt omdat ze ‘uit de mode’ raken. Hier is er echter voor gekozen om een architectonische stijl te hanteren die langdurig aantrekkelijk blijft.
Mocht de behoefte aan verandering ontstaan, dan kunnen de houtskeletbouwgevels eenvoudig worden vervangen, waardoor het gebouw een nieuwe uitstraling krijgt zonder volledige sloop. Dit stelt ons in staat om gebouwen te creëren die niet alleen voldoen aan de huidige behoeften, maar die ook flexibel genoeg zijn om aan te passen aan toekomstige eisen. Het vermindert de verspilling van waardevolle grondstoffen en draagt bij aan een schonere en duurzamere planeet.

Financieel voordeel
Voor de opdrachtgever, in dit geval deltaWonen, biedt circulariteit meer dan alleen duurzaamheid. Het gebruik van circulaire principes kan namelijk resulteren in investeringsaftrek in de vorm van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit betekent dat je als opdrachtgever deze financiële voordelen kan inzetten als extra bouwbudget, wat weer nieuwe mogelijkheden biedt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Dit maakt het extra aantrekkelijk om hiermee aan de slag te gaan.