Op het Europapark in Groningen bouwen we voor woningcorporatie Nijestee het project Tonkensstraat: een woongebouw met parkeergarage en 108 sociale huurwoningen. Een uitdagend project, niet alleen vanwege het ontwerp en de aantallen, maar ook vanwege de beperkte ruimte. Een uitdaging die projectleider Robert Wegdam graag omzet in een kans. Hij ziet dit project als dé gelegenheid om nieuwe technieken toe te passen.

Robert, vertel eerst eens meer over dit bouwproject
Robert: “Hoewel het een groot project is, is de basis niet zo complex. Het gebouw heeft een T-vorm en bestaat uit een halfverdiepte parkeergarage met daarboven 7 verdiepingen. Op de begane grond en eerste verdieping bouwen we een combinatie van 10 appartementen en 8 maisonnettes en daarboven 6 verdiepingen met ieder 16 appartementen. De bouwmethode is vrij traditioneel met fundatiepalen, prefabbeton, breedplaatvloeren, in het werk gestort beton, kalkzandsteen en HSB wanden.”

Wat maak het dan uitdagend?
“De uitdaging zit deels in het ontwerp. Rondom het hele gebouw komen grote balkons met een custom made reliëf in de borstwering. Straks wordt dit een echte eyecatcher maar de bouw ervan vergt de nodige aandacht. Daarnaast is de ruimte rondom de bouwplaats beperkt. We moeten daarom zowel de bouwplaatsinrichting als onze logistiek en omgevingscommunicatie goed managen.”

Hoe ga je deze uitdagingen te lijf?
“In Groningen maken we onder andere gebruik van de Bouwapp. Hiermee informeren we snel en eenvoudig de omgeving over projectupdates, wegblokkades, doorwerktijden, etc. Het werkt ook andersom, via de Bouwapp kunnen mensen vragen aan ons stellen of klachten melden. Zo kunnen we snel reageren,” aldus Robert.

“Om de bouwplaats zelf te monitoren, gebruiken we OpenSpace, een soort Google Maps voor bouwplaatsen. Waar we normaalgesproken losse foto’s van de voortgang en details maken, loopt nu één keer per week iemand met een camera op een helm een rondje over de bouwplaats om 360° opnames van te maken. In 10 minuten leggen we de hele bouwplaats vast! Deze beelden combineren we vervolgens met de plattegrond en het 3D BIM model (Building Information System) waar alle informatie over het gebouw in staat.”

In 10 minuten leggen we de hele bouwplaats vast!

Robert Wegdam – Projectleider

Wat zijn de voordelen hiervan?
“Transparantie! We leggen het bouwproces zó vast dat je daarna 360° kunt rondkijken. Hierdoor kun je – alsof je zelf op de bouwplaats staat – ieder detail van de bouw bekijken maar óók de geschiedenis ervan terugzien. Doordat de opnames gekoppeld zijn aan het BIM model is meteen duidelijk waar je je op de bouw bevindt en of de juiste elementen op de juiste plaats gezet zijn. Of even dieper inzoomen op hoe het detail in het BIM model is opgebouwd en een vraag erover mailen naar de onderaannemer. Zo heb je altijd de feiten bij de hand en dat werkt heel efficiënt.”

Robert legt uit dat de beelden worden gedeeld in het projectteam en het bouwteam. Zij krijgen wekelijks online de voortgang van de bouw te zien. Robert: “De architect komt uit Amsterdam, die vindt het natuurlijk wel gaaf dat hij de bouw ook vanuit Amsterdam kan volgen. Maar ook voor onze KAM coördinator (Kwaliteit, Arbo en Milieu) is het handig om zo te bekijken of het werk volgens de veiligheidsnormen verloopt.”

Zie je nog kansen voor de toekomst?
“Ik zie zeker nog mogelijkheden! Het zou mooi zijn als de opnames de basis vormen voor de Wet kwaliteitsborging.  Nu moet je dat nog los doen. Voor kopers zou je opnames van de voortgang van hun woning kunnen maken zodat ze vaker informatie ontvangen over de status van hun woning zónder dat je hiervoor een kijkmiddag moet organiseren. Als je vervolgens tijdens de oplevering of vooroplevering heel specifiek kan vastleggen welke punten je nog moet oplossen, sla je volgens mij een mooie slag,” aldus Robert.

Hoe belangrijk vind jij de ontwikkeling en toepassing van dergelijke technieken in de bouw?
“Ik vind dit super gaaf om te doen! Ik ben ooit begonnen als BIM modelleur/werkvoorbereider en ook al werk ik nu als projectleider, mijn interesse in innovaties en BIM blijft. Daarom zit ik vanuit Janssen de Jong Bouw Noord in de BIM stuurgroep, samen met collega’s van andere regio’s en zusterbedrijven. Samen onderzoeken we welke innovaties en technieken ons helpen om het bouwproces nóg beter, veiliger en efficiënter te kunnen doen.

Als ik dan vervolgens bij het project Tonkensstraat zie hoe enthousiast het team en de opdrachtgever hierin meegaan, vind ik dat echt mooi om te zien. We hebben hier een mooie stap gemaakt in transparantie, efficiëntie en innovatie.”