Het eerste dat opvalt is de locatie. Middenin de bosrijke omgeving van Doorn, bouwt Janssen de Jong Bouw Oost sinds 2018 Het Zonnehuis. Het Zonnehuis is een woonzorgcentrum van zorginstelling QuaRijn voor mensen met Korsakov, dementie, somatiek of mensen die lang moeten revalideren. Verdeeld over drie landhuizen komen hier 153 wooneenheden, een klusschuur en moestuin voor de bewoners. Maar ook een publiek toegankelijk gezondheidscentrum, bestaande uit een polikliniek voor het Ziekenhuis Diakonessenhuis, twee huisartsenpraktijken, een apotheek, tandarts, kapper en een restaurant.

De bestaande bebouwing dateert uit 1974 en was hard toe aan vernieuwing. Omdat Het Zonnehuis gedurende de sloop en nieuwbouw blijft functioneren als woonzorgcentrum, is de bouw opgedeeld in drie fasen, verdeeld over vijf jaar. Gerard Dijkhuis, projectleider bij Janssen de Jong Bouw Oost, is er vanaf het begin bij betrokken: “Dit is natuurlijk een heel bijzonder project. Allereerst vanwege de bewoners en het feit dat zij hier wonen terwijl wij aan het bouwen zijn.”

Turn key oplevering
De eerste 48 bewoners hebben begin februari 2020 hun intrek genomen in hun landhuis. Ook de klusschuur en moestuin zijn volop in gebruik. Vrij snel daarna zijn de werkzaamheden aan het hoofdgebouw gestart en inmiddels is de afbouw binnen in volle gang. “Je kunt je voorstellen dat het met zoveel verschillende zorgdisciplines geen doorsnee afbouwtraject is. In het gebouw brengen we een omvangrijk pakket aan Domotica voorzieningen aan. Denk aan o.a. SOS (Slimme Optische Sensor), automatische deuropeners en elektronische sturing van zonwering, verwarming en ventilatie. Daarnaast leveren we het gebouw turn key op, tot aan de balies van de huisarts en het koffieautomaat van de grootkeuken toe.”

Fantastische samenwerking
Gerard: “Bijzonder vind ik ook de fantastische samenwerking met QuaRijn. Laatst vroeg iemand aan mij wat het moeilijkst is aan dit project. Ik moest blijkbaar lang nadenken, want hij zei ‘stop maar, het duurt veel te lang. Het loopt hier dus gewoon’. En ja, het loopt hier inderdaad goed. Natuurlijk gaat er ook weleens wat mis. Maar het is allemaal beheersbaar en behapbaar. Als we ergens tegenaanlopen, dan leggen we dat open op tafel en kijken we hoe we het op kunnen lossen. Niet meteen de hakken in het zand, daar is niemand mee geholpen.”

Begin februari verhuizen de bewoners van het hoofdgebouw naar de nieuwbouw. Dan start de sloop en bouw van het laatste landhuis. “We horen dat de bewoners en medewerkers heel tevreden zijn. Dat is fijn, want daar doen we het toch voor. Hier krijg je energie van en dat maakt dat ik iedere ochtend met plezier naar mijn werk ga.”

Als we ergens tegenaanlopen, dan leggen we dat open op tafel en kijken we hoe we het op kunnen lossen. Niet meteen de hakken in het zand, daar is niemand mee geholpen.

 

Gerard Dijkhuis, projectleider Janssen de Jong Bouw Oost

Klik hier voor meer informatie over Het Zonnehuis in Doorn.