We zijn begonnen! En dat levert meteen al indrukwekkende beelden op. In De Dijkzone, een uitbreidingsgebied in Nijmegen-Noord, bouwen we in opdracht van Ontwikkelcombinatie Dijkzone Vlek 1 (een samenwerking van VanWonen en BPD gebiedsontwikkeling), het project Homestead. Begin februari zijn we gestart met de heiwerkzaamheden en nog deze maand starten we met het aanbrengen van de eerste funderingen.

Sculpturale rots
Dit bijzondere project, bestaande uit 22 appartementen en 55 woningen, wordt omsloten door een terp. Hierdoor vormt Homestead straks een sculpturale ‘rots’ in het prachtige uiterwaardenlandschap langs de Waal. De voorbelasting van deze terp (meer dan 30.000 m³ aan grond!) is eind vorig jaar al aangebracht en vanuit de lucht zijn de contouren al duidelijk zichtbaar. 

Grote variatie in woningtypen
Naast de ligging op de terp is ook de grote variatie in woningtypen kenmerkend voor Homestead. De 55 grondgebonden woningen bieden een mix van vierlaagse hoekwoningen, twee- drie- en vierlaagse rijwoningen met veel ruimte om de woning naar eigen wens in te delen. De 22 appartementen vormen samen een kleinschalig appartementencomplex met twee-, drie- en vierkamer appartementen.

Duurzaam
De 55 woningen worden energiezuinig en duurzaam (BENG3=100%) gebouwd. Naast goede isolatie worden zonnepanelen, gebalanceerde ventilatie, warmteterugwinunits en groene daken toegepast. Het verkeersluwe, besloten binnenhof van Homestead heeft kleine hoogteverschillen, waardoor geparkeerde auto’s zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken. Wadi’s zorgen voor de opname van regenwater en bomen zorgen voor koeling. Ook aan de dieren is gedacht in het plan. Daar waar mogelijk worden voorzieningen gemaakt voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen.