Op 18 mei jl. proostten wethouder Marij Pollux, B-Right Urban Living, Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling op een succesvolle bouw van het nieuwe woongebouw en de stadswoningen te Venlo. De eerste funderingspalen van woonproject Maaswaard zijn inmiddels geboord. Voldoende reden om – uiteraard op gepaste afstand – gezamenlijk het glas te heffen in de tuin van het stadskantoor Venlo.

In navolging van dit duurzame stadskantoor wordt het aangrenzend terrein aan de Molensingel/Veilingstraat nu bebouwd met een gebouw dat bestaat uit 95 appartementen met gezamenlijke voorzieningen en 5 stadswoningen. Een afronding waar oorspronkelijk al door Kraaijvanger Architects op is aangespoord. “Het ontwerp is qua duurzame materialen en uitgangspunten een ‘klein familielid’ van het circulaire stadskantoor”, aldus Hashmat Fagirzada, ontwerper van dit project.

Thema Duurzaamheid
Binnen de gemeente Venlo wordt deze maand extra aandacht besteed aan het thema Duurzaamheid. De positieve effecten van bijvoorbeeld werken in het groene stadskantoor zijn al aangetoond. Het draagt onder andere bij aan een lager ziekteverzuim. “We hebben continue aandacht voor duurzaamheid in onze stad”, geeft Marij Pollux aan. “Daar past dit nieuwe woongebouw perfect bij. Zo bevat het een groen gevelsysteem met geïntegreerde PV-panelen en worden ook materialen hergebruikt.”

De natuur wordt als het ware in delen van het woongebouw geïntegreerd, waardoor je ook woonplek voor vogels, vlinders en andere insecten creëert. Groene gevels blijven koeler in de zomer en zorgen dat fijnstof in de lucht afgevangen wordt. Door de toepassing van PV-panelen in de gevels wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon.

Sociale duurzaamheid
Het project draagt ook bij aan sociale duurzaamheid. “We voorzien in de dringende woonbehoefte nu maar ook in de toekomst voor één- en tweepersoons huishoudens én onderscheiden ons met dit gebouw doordat wij gemeubileerde en gestoffeerde woonruimte verhuren en er daarbij ook gezamenlijke voorzieningen, zoals een binnentuin en wasruimte, realiseren. Wij stimuleren bewoners elkaar te ontmoeten en sociale contacten op te doen”, geeft Olaf Terpstra van B-right Urban Living aan.