In de bouwbranche is de term ‘Lean’ ronduit geaccepteerd. Zo ook bij Janssen de Jong Bouw. Mijn ervaring is dat je voor Lean open moet staan. Je moet het durven omarmen. Want het vraagt wel wat van je mensen. Lean is een andere wijze van denken. De ouderwetse uitvoerder is autoritair en staat schreeuwend op de steiger. De nieuwe uitvoerder is oplossingsgericht, zoekt samenwerking, commitment onder partners en heeft oog voor elkaars belang. Het is een wezenlijk andere manier van managen en dat past bij ons. Dus ja, ik geloof in de filosofie van Lean werken!

Niet zomaar Lean
Je bent niet zomaar Lean. Het kost veel tijd en geduld om Lean in de organisatie te laten landen. Iedereen moet het belang ervan inzien. Ook de partners waarmee we samenwerken. Of juist vóóral de partners, nu de markt weer aantrekt. De ingrediënten die Lean werken succesvol maken? Openheid, transparantie, vertrouwen en commitment. En dan liegen de resultaten er ook niet om! Een verhoogde kwaliteit van werken, een grotere klanttevredenheid en betrouwbaarheid én meer plezier voor alle betrokken partijen. Zowel medewerkers als klanten/opdrachtgevers. Redenen genoeg om Lean werken bij de kop te pakken en te implementeren!

Weekly stand up
Lean op de bouwplaats is anders dan Lean op kantoor. Maar in beide gevallen begint de week met een stand up. Nee, geen comedian. Maar een weekstart met koffie bij het communicatiebord. Hoe ziet de planning eruit van een ieder? Welke taken moeten uitgevoerd worden (output)? En wat zijn de mogelijke hick ups? Door dit te bespreken kunnen we beter anticiperen, vooruit kijken, beter plannen en uiteindelijk efficiënter werken. Maar ook als team en organisatie kunnen we hierdoor verbeteren! We bespreken samen en leren dus samen! We willen graag een standaard en herkenbare werkwijze door ook de bouwplaats Lean in te richten. Conceptueel gaan werken. Het belang van een opgeruimde, geordende en nette bouwplaats vraagt veel. Maar elkaar wijzen op ‘rommel’ en zelf een voorbeeld zijn, brengt ook veel. Namelijk een veilige werkplek met minder verspillingen én een verhoogde werkkwaliteit.

Samen
Janssen de Jong geeft samen met haar partners invulling aan Lean. ‘Samen…’ Dat vraagt van iedereen een proactieve en constructieve houding. Durf je elkaar aan te spreken op gewenst (en ongewenst) gedrag? Hoe los je bepaalde problemen met elkaar op? Is het doel helder en houd je dit doel samen ook voor ogen? Kan en wil je jezelf daarin ondersteunend maken aan elkaar? Een mooi voorbeeld van Lean samenwerken is ons RenovatiePlus concept. Met diverse partijen is er één gezamenlijk belang en dat is in één dag een woning renoveren. Alle partners helpen elkaar daar waar nodig. De hoogste vorm van efficiency wordt aan de dag gelegd om het gezamenlijk doel te bereiken. We kunnen ons geen fouten permitteren. Het móet in een keer goed: FTR (First Time Right)!

Waar houdt het op?
Ofwel ‘how Lean can you go?’ Feit is dat Lean tot in de details doorgevoerd kan worden op ieder proces, klein of groot. Vooralsnog streven wij naar een goede Lean basis. Om beter grip te krijgen hebben we per afdelingen een Lean Facilitator aangesteld. We zijn ervan overtuigd dat dit pittige proces ons veel gaat brengen. Onze kwaliteit zal nog verder omhoog gaan. We zijn een aantrekkelijke bouwpartner waar de opdrachtgever graag mee samenwerkt. En we gaan voor die langdurige klantrelatie. So… Let’s go to the gemba!

By Jurgen van het Erve (bedrijfsleider Janssen de Jong Bouw Hengelo)