Blog: BIM, future-proof!

De smartphone die bliept dat je beter anders kunt rijden naar je volgende bestemming; de lantaarnpaal die seint dat zijn lamp vervangen moet worden; de zelfdenkende auto, die het stuurwiel bedient en ondertussen een praatje met je maakt (ken je hem nog, ‘KITT’ van Michael Knight?*). Nog niet zo lang geleden klonk dit als Science-Fiction in de oren, maar steeds meer technisch snufjes dringen door in onze levensgewoontes en -patronen.

Grote stappen vooruit
Ook in de bouwsector, van oudsher een traditionele sector, krijgen moderne technologieën steeds meer voet aan de grond. Sinds de grote ommezwaai van tekenpen naar digitaal tekenwerk is er nu weer een grote verandering gaande in de bouw, BIMMEN genoemd. BIM (Bouw Informatie Model) heeft niet alleen grote impact bij architecten en adviseurs, maar ook bij de aannemer en op de bouwplaats. Ik durf zelfs te beweren dat de overstap van digitaal naar BIM misschien nog wel groter is dan die van toen.

BIM: meer dan 3D-tekenen
BIM wordt vaak omschreven als 3D-tekenwerk. Dit doet echter geen recht aan de inhoud van het begrip. De 3D-modellen bevatten niet alleen een extra dimensie ten opzichte van hun 2D-variant, ze geven ook diepgaande informatie en kunnen daardoor gebruikt worden voor verdere analyses zoals energieverbruik, calculaties en planningen.

Bestellen met 1 druk op de knop
BIM gaat verder. Het model wordt opgebouwd uit elementen die door de leveranciers zelf worden gemaakt en bevatten de eigenschappen die zij daadwerkelijk kunnen garanderen. De rol van de aannemer is om al deze onderdelen te coördineren in het virtuele model in plaats van op de bouwplaats. Zodra het model gereed is en de opdrachtgever zijn ‘go’ geeft, is het nog slechts één druk op de knop om uit dit ontwerp de juiste materialen en hoeveelheden te bestellen. Hoe LEAN is dat?!

Digitale feedback op de bouwplaats
En dan komt de stap naar de bouwplaats om de hoek kijken. Aan de hand van een virtuele planning beheert de uitvoerder op zijn tablet de logistiek van zijn bouwplaats. Zo overziet hij meteen de gevolgen van een vertraagde levering en kan veel sneller op zoek naar alternatieve oplossingen. Op zijn tablet vergelijkt hij het model met de fysieke bouw, voegt foto’s en opmerkingen toe en geeft de leverancier een seintje. Die ziet precies in het 3D-model welke actie van hem wordt verwacht zonder dat hij hiervoor in de auto hoeft te springen om naar de bouw te komen.

BIM maakt onderhoud inzichtelijk
Na oplevering van het werk, kan het 3D-model ook nog worden gevoed met de termijnen van het meerjarige onderhoudsplan. Voor elk onderdeel is bekend wanneer het regulier zou moeten worden vervangen. Bovendien kan de klant aangeven welk onderdeel defect is. Onze service OnderhoudPlus ziet dan bijvoorbeeld precies de locatie en details van de soort lamp die vervangen moet worden.

Vanzelfsprekend dat wij bij Janssen de Jong Bouw future-proof BIMMEN, toch?

By Jelle Schweigmann (BIM-coördinator Janssen de Jong Bouw Zuid)

*Acteur David Hasselhoff in de jaren ’90-serie ‘Knightrider’