In de binnenstad van ’s-Hertogenbosch bouwen we samen met Boelens de Gruyter een nieuw stukje stad: Amadeiro. Een voormalige telefooncentrale wordt herontwikkeld tot een mix van 220 huurappartementen, 4.000 m2 kantoorruimte en een ondergrondse parkeergarage.

“Uitgangspunt bij onze projecten is altijd: wat kunnen we laten staan?”, vertelt Rogier Rombouts, adjunct-directeur bij Boelens de Gruyter. “Want behouden en hergebruiken is nog altijd het meest duurzame dat je kunt doen. In dit geval hebben we 4.000 m2 van de oude telefooncentrale kunnen renoveren tot kantoorruimte. Voor de andere 12.000 m2 hebben we samen met specialist in urban mining New Horizon gekeken naar zo veel mogelijk hergebruik van de materialen. Ik was verbaasd over hoeveel materiaal  we nog konden gebruiken. Het oude glas bijvoorbeeld werd omgesmolten tot nieuw glas voor de ramen.”

Duurzaamheid komt ook nog op andere manieren terug in het Amadeiro-project. Rogier: “We keken samen met Janssen de Jong  Bouw kritisch naar alle logistieke bewegingen van de bouw. We wilden de overlast voor omwonenden beperken en niet de hele dag ronkende vrachtwagens af en aan laten rijden. Janssen de Jong Bouw maakt daarom een bouwhub in het nabije Sint-Michielsgestel en brengt in kleine hoeveelheden de bouwmaterialen naar het bouwterrein. Dat werkte heel effectief.”

Ik was verbaasd over hoeveel materiaal we nog konden gebruiken.

Rogier Rombouts – adjunct-directeur Zuid-Nederland bij Boelens de Gruyter

Ook qua bouwtechniek is er nagedacht over duurzaamheid. “Oorspronkelijk was er veel variatie in het ontwerp van de gevels, met verschillende typen dakkappelen, ramen en loggia’s. Janssen de Jong Bouw wees ons erop dat een te grote verscheidenheid behoorlijk duur was om te bouwen en niet duurzaam is in het onderhoud. Daarom zijn we naar iets meer standaardisering overgegaan, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp. Zo zijn er bijvoorbeeld nu drie in plaats van acht verschillende  dakkapellen.”

Dit eerste project samen met Janssen de Jong Bouw is Rogier goed bevallen. “We passen in communicatie en oplossingsgerichtheid goed bij elkaar, de samenwerking was heel fijn.”

Dit interview is afkomstig uit het Jaarverslag 2022 van JAJO.