Innoveren is samenwerken!

By Dick Vredegoor, Projectcoördinator Janssen de Jong Bouw Hengelo

Innovatieve, duurzame bouw heeft de toekomst, dat is mijn overtuiging. En laat innoveren nu net onze grote passie zijn. Door te luisteren naar de vraag van de klant en te anticiperen op trends in de markt hebben we mooie concepten ontwikkeld als de WarmteWinMuur en RenovatiePlus. Beproefd en gewaardeerd door de markt. Innoveren is echter een dynamisch proces: continue kijken we hoe we onze concepten verder kunnen brengen en breder toepasbaar kunnen maken. Ons innovatieve karakter is niet onopgemerkt gebleven. We zijn betrokken bij een nieuw innovatietraject ‘Fits4E’. Het mooie? Deze drie innovaties hebben een gemene deler: de gevel.

Muur als collector voor warmte
De WarmteWinMuur is een bijzonder milieuvriendelijk verwarmingsconcept: het maakt optimaal gebruik van de beschikbare omgevingswarmte. Deze slimme muur onttrekt thermische energie aan de omgevingslucht en draagt zo bij aan een duurzame en comfortabele leefomgeving. Een onderscheidend, robuust en geluidloos systeem mèt een innovatieprijs! We hebben bij deze ontwikkeling de samenwerking gezocht met NIBE;  de marktleider op het gebied van warmtepompen en boilers. In combinatie met de WarmteWinMuur is het rendement van de NIbE-warmtepomp ongeveer gelijk aan die van een warmtepomp met een gesloten bodemcollector. Op deze manier versterken we elkaars’ innovatie. Ik zie ook zo voor me, dat deze innovatie breder toepasbaar zou kunnen worden! Bijvoorbeeld in een tuinhuisje, -muur of stenen oprit, etc. Mooi toch?

RenovatiePlus vraagt om lean
Met onze RenovatiePlus upgraden we in één dag een bestaande, verouderde systeemwoning naar een duurzame en energiezuinige woning. In één dag worden wand, dak en vloer vervangen. Dit betekent een zeer strakke lean-planning en dus een optimale samenwerking met onze ketenpartners. Elke partij ondersteunt daar waar mogelijk en helpt elkaar. Juist door kennis te delen en veel te sparren, kunnen we leren en nog beter worden. Ik vind dit concept dan ook een geweldig voorbeeld van ‘innoveren is kennis delen’. De RenovatiePlus muur is onlangs door SKG-IKOB getest. Deze is zó uitzonderlijk goed uit de test gekomen, dat een levensduur van 50 jaar kan worden afgegeven. Mooi toch?

FITS4E en TNO
Samen met onze partner Emergo houtconstructies nemen we deel aan een gezamenlijk innovatietraject ‘FITS4E’. De focus ligt hierbij op de realisatie van gevelelementen voorzien van onzichtbare zonnecollectoren voor het opwekken van energie. Penvoerder in het project is TNO. Zij hebben een aanvraag voor subsidie ingediend. In december krijgen we te horen of de aanvraag is goedgekeurd. Andere deelnemers zijn onder andere Gemeente Amsterdam, Gemeente Almere, AkzoNobel en Woonbedrijf Eindhoven. Partijen waarmee we bekend zijn en graag mee samenwerken.

De gemene deler
De kracht van deze drie innovaties is de slimme toepassing in de gevelelementen. We voegen extra functies toe aan een praktische toepassing als de gevel om energie op te wekken en/of te transformeren. Innovatieve gevels! Deze ontwikkelen we samen met andere partijen. Want, innoveren is samenwerken en innoveren is kennis delen.

Op de hoogte blijven van onze innovaties? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!